4 Οκτωβρίου 2014

Ένα ελληνικό βαπόρι στην υπεράσπιση της υπόθεσης των Πέντε

Το πλοίο  Caribbean, ζητά την απελευθέρωση των Πέντε
 στις θάλασσες του κόσμου. Foto: Hugo García.

Μετονομάστηκε με  το λογότυπο  και το σύνθημα “Απελευθερώστε τους Πέντε τώρα”, ένα από τα τέσσερα δεξαμενόπλοια της ελληνικής εταιρείας GMA Calypso που εκτελεί το δρομολόγιο Βενεζουέλα – Κούβα ,για να μεταφέρει την αλήθεια των Πέντε Κουβανών στους ωκεανούς του κόσμου.



Ματάνσας – Μία ακόμα προβολή του αγώνα για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών Ηρώων, ήταν η μετονομασία ενός πλοίου με το λογότυπο της υπόθεσης, το σύνθημα “Λευτεριά στους Πέντε, τώρα”.

Το πρώτο από τα πλοία που  φέρει αυτό το σύνθημα είναι το Caribbean Faith, χωρητικότητας 18.000 τόνων, που μετονομάστηκε στον κόλπο του Ματάνσας και σταδιακά θα ακολουθήσουν το  Caribbean Unity, το  Caribbean Miramare και το Occeant Elegant, τα οποία θα πλέουν υπερασπιζόμενα τη δίκαιη υπόθεση των Πέντε.


Τα τέσσερα πλοία αποτελούν μέρος ενός μικρού στόλου της ελληνικής εταιρείας GMA Calypso, με σημαία Παναμά, που εκτελεί το ναύλο Βενεζουέλα – Κούβα μεταφέροντας πετρελαϊκά προϊόντα.

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Βορρέας, έλληνας εφοπλιστής, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι 14 χρόνια φυλάκισης είναι πολύς καιρός, και γι ‘αυτό το λόγο, όλα του τα πλοία και τα πληρώματά τους  δουλεύουν για να επιστρέψουν οι Πέντε ήρωες, οι οποίοι δεν κατέρριψαν κανένα αεροπλάνο, ούτε σκότωσαν ανθρώπους, ούτε έκαναν λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά απλά ήταν  αντιτρομοκράτες.

Εργαζόμαστε με το πετρέλαιο  στο καμποτάζ  Βενεζουέλα- Κούβα, και καθώς η εταιρεία μου είναι φίλη της Κούβας, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον αγώνα για να επιστρέψουν. Όχι κυρίως για  πολιτικούς, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους,  “Μέχρι πότε”, θα παραμένουν στη  φυλακή, κατέληξε ο Μπάμπης.

Η Graciela Ramirez, συντονίστρια της Διεθνούς Επιτροπής για την  Απελευθέρωση των Πέντε, τόνισε το βαθύτερο νόημα αυτής της πράξης αλληλεγγύης στη συμπλήρωση των 14 χρόνων της άδικης φυλάκισης, σημειώνοντας ότι η τιμωρία δεν σταματά, αλλά επεκτείνεται και στις οικογένειές τους: “Θέλουν να  τους στερήσουν  το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης  σε δικαστήριο με τα νέα στοιχεία και  αποδείξεις που αποδεικνύουν την αθωότητα των Πέντε”.

Είναι ένα δυνατό χτύπημα  για  την  αυτοκρατορία, σημείωσε η  Graciela,  επισημαίνοντας ότι τα πληρώματα αυτών των πλοίων, θα στείλουν το μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Η Teresa Rubio, εκπρόσωπος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP)  στο Ματάνσας , είπε ότι κατά τη  συμπλήρωση των 14 χρόνων της άδικης φυλάκισης, οι Πέντε ήρωές μας, έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη από πολλές χώρες, όπως και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη  Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε.

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης του ICAP, του πληρώματος και της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε, απαιτούμε την απελευθέρωσή τους τοποθετώντας το λογότυπο με το σύνθημα  που σηματοδοτεί τον διεθνή αγώνα για την  επιστροφή στην πατρίδα τους, κατέληξε η  Rubio.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η προσφορά του καλλιτέχνη Manuel Hernández στον Μπάμπη Βορρέα ενός  έργου κεραμικής, το οποίο θα τοποθετηθεί στην αίθουσα ιστορίας του πλοίου.

Συμμετείχαν επίσης, ο καπετάνιος Gilberto Evora  και το πλήρωμα του πλοίου, η Ofelia Miriam  Ortega, Πρόεδρος του  Συμβουλίου των Εκκλησιών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της επαρχίας του Ματάνσας.

Τέλος, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε συμμετείχαν οι χορεύτριες του Danza Corpus,  τα συγκροτήματα Grupo Trovanova και  Proyecto Sonrisa, καθώς και ο ηθοποιός Jesús Grasso.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια