31 Δεκεμβρίου 2010

Στην Κούβα υπάρχουν λόγοι για να γιορτάζουμε


της φίλης μας Μaria Jerez Jerez
Aβάνα, Κούβα

Αυτές τις μέρες που πλησιάζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον αποχαιρετισμό του 2010 και τον ερχομό του νέου έτους 2011, πολλοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν την Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια  αυτών των 52 χρόνων ο λαός της Κούβας έχει εργαστεί σκληρά  στηρίζοντας και υπερασπίζοντας ην ιστορία του,  την  μοναδική και αναμφισβήτητη κληρονομιά του.
Υπάρχουν λόγοι λοιπόν για να γιορτάζουμε, και "οι άπιστοι" το γνωρίζουν. Το 2011 θα είναι ένα έτος  νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που αποσκοπούν να δώσουν συνέχεια σε αυτό που ξεκίνησε την 1 Ιανουαρίου του 1959, αλλά απαιτείται προσπάθεια και δουλειά. Θα αλλάξουμε ότι πρέπει να αλλάξει, πάντα με το λαό και με δημοκρατικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα το τραπέζι όλων των Κουβανών δεν θα παρουσιάσει μεγάλες πολυτέλειες , αλλά θα υπάρχει η  χαρά ότι μοιραζόμαστε ότι υπάρχει. Θα υπάρχει αγάπη για να γιορτάσουμε, και στις 12 , δεν θα λείπουν τα στολίδια, τα φιλιά , οι ευχές, και θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με μπύρα ή κόκκινο κρασί, ευχόμενοι ευημερία για το νέο έτος,  πάντα "στην υγειά" της πατρίδας μας, λαχταρώντας αυτούς που είναι μακρυά, ειδικά τους εργαζόμενους Κουβανούς και όλους εκείνους που δεν κάθονται  μαζί μας στο οικογενειακό τραπέζι.

Ακριβώς μόλις  χτυπήσει 12, ο χρόνος σταματά για δευτερόλεπτα, για να κόψουμε το χοιρινό, το ψητό σούβλας (Καραιβικής) - όπως λένε εδώ στην επαρχία της  Κούβας -  που  μαζί με τους tamales, την yuquita με mojo, την μανιόκα, τις  γλυκοπατάτες, την  σαλάτα, την μπύρα, το κρασί και την καλή Κουβανέζικη μουσική , όλα αυτά που φτιάχνουν  την Κουβανέζικη κουλτούρα (La Cubanía)..

Eυχές σε όλους για το νέο έτος και ξέρουμε  ότι οι Κουβανοί  και εδώ και εκεί, όπου κι αν βρίσκονται, θα χορεύουν με την μοναδική Κουβανέζικη μουσική, την κληρονομιά όλων, γιατί αυτή σε γυρίζει πίσω στην πατρίδα.

Viva Cuba

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog  ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  12 / 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια