3 Ιουλίου 2012

Radio HABANA


      Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των Διεθνών Αντιπροσωπειών στην εκδήλωση Αλληλεγγύης για τους 5 Κουβανούς ήρωες, που διοργανώθηκε από το ICAP, και πραγματοποιήθηκε στο Palacio de Convenciones, στις 2 Μαΐου του 2012. Μεταδόθηκε την επόμενη μέρα στο Radio Habana, στην εκπομπή “El mundo en que vivimos” και σε μεταγενέστερο χρόνο στην εκπομπή “El Puente”, πάλι στο Radio Habana.

Radio Habana (RH): «Μαζί μας σήμερα, στο Palacio de Convenciones βρίσκονται η Λουκία Κωνσταντίνου και ο Βαγγέλης Γονατάς, από ένα ελληνικό blog,  που ονομάζεται Sierra Maestra. Έχω δίπλα μου την Λουκία που θα μας κάνει ένα σχόλιο. Λουκία, πες μας δυο λόγια για την παρουσία σας εδώ στην Κούβα, τι σας ευχαριστεί, καθώς και για το blog που αναφέραμε».

Sierra Maestra (SM): «Καλημέρα, βρισκόμαστε εδώ για τέταρτη φορά, είναι η τέταρτη επίσκεψη μας στην Κούβα. Η Κούβα για μας είναι μια δεύτερη πατρίδα. Έχουμε ένα blog στην Ελλάδα που ονομάζεται “Barbudos de Sierra Maestra” και ασχολείται με θέματα που αφορούν την Κούβα, ειδήσεις, που προέρχονται κυρίως από το “Cubadebate”, και γενικότερα με ειδήσεις από την Λατινική Αμερική, Βενεζουέλα, Μεξικό, Ονδούρα κ.α. Ότι αφορά, δηλαδή την Λατινική Αμερική, αλλά κυρίως την Κούβα».

RH: «Διηγήσου μας λίγο, παρευρεθήκατε χθες στην Πλατεία της Επανάστασης, για την Πρωτομαγιά, τι σχόλιο έχετε να κάνετε για την παρέλαση;»

SM: «Για μας, ήταν η πρώτη φορά που ήμασταν εδώ αυτή την μέρα. Ήταν θαυμάσια, δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια…, δεν μπορώ να εκφράσω αυτό που αισθάνθηκα αυτή την μέρα στην Πλατεία της Επανάστασης».

RH: «Μιλάνε πολύ για την Ελλάδα, για την κρίση, για όλα όσα σχετίζονται μ’ αυτήν, αλλά κανείς δεν είναι ικανός να εξηγήσει τι αισθάνεται ένας πολίτης αυτή την στιγμή, και εσείς είστε μέρος όλου αυτού, και γενικά, γύρω από την κρίση, πως την υποφέρει ο κόσμος;»

SM: «Η κρίση αυτή την στιγμή είναι πολύ βαριά. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Για τον κόσμο είναι πολύ δύσκολη η καθημερινή ζωή. Οι μισθοί έχουν μειωθεί στο μισό, από 800 πέσος έχουν πάει στα –όχι πέσος, ευρώ-  έχουν πάει στα 400 ευρώ. Στην Ελλάδα επίσης, αν δεν δουλεύεις δεν μπορείς να έχεις κοινωνική ασφάλιση, δεν μπορείς να πας στο νοσοκομείο, δεν μπορείς να έχεις άλλα πράγματα, που σου χρειάζονται στην καθημερινή ζωή. Αυτή την στιγμή, υπάρχουν 1 εκατομμύριο χωρίς δουλειά στην Ελλάδα, είναι ένα ποσοστό περίπου 20 με 25%. Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με την Κυβέρνηση, που δεν κάνει τίποτα, το μόνο που κάνει είναι να βάζει φόρους, φόρους που ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει».

RH: «Τέλος, ένα χαιρετισμό σ’ αυτούς που μας ακούνε, αυτή την στιγμή. Τι θα τους έλεγες;»

SM: «Πιστεύω πως μοιάζουμε. Ο Κουβανικός και ο Ελληνικός λαός έχουν πολλά κοινά πράγματα. Εμείς αισθανόμαστε την Κούβα σαν δεύτερη πατρίδα, και εύχομαι ο σοσιαλισμός στην Κούβα να διατηρηθεί και να τελειοποιηθεί, όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα στην Πλατεία της Επανάστασης».

RH: «Επομένως, πάμε να ρωτήσουμε τον Βαγγέλη Γονατά. Βαγγέλη , έναν χαιρετισμό».
SM: «Έναν θερμό χαιρετισμό τον Κουβανικό λαό. Η Κούβα είναι το νησί της καρδιάς μας, από τότε που ήμασταν παιδιά. Και τώρα (για άλλη μια φορά)  … ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ! ».

RH: «Εντάξει, σας ευχαριστώ πολύ, επιστρέφουμε».  

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog  SIERRA MAESTRA  7/2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια