4 Μαρτίου 2013

ΧΧ Συνέδριο Κεντρικoύ Συνδικάτου Εργαζομένων ΚΟΥΒΑΣ (CTC)


Tον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το ΧΧ Συνέδριο της ανώτερης συνδικαλιστικής Οργάνωσης των εργαζόμενων της Κούβας   CTC , (Central de Trabajadores de Cuba) που ιδρύθηκε το 1939.
Στην δύναμή της περιλαμβάνει  19 Εθνικά Συνδικάτα τα οποία μπορούν να συγκροτούν  τμήματα (επιτροπές βάσης) σε κάθε επιχείρηση που απασχολούνται πάνω από 5 μέλη του συνδικάτου , επιτροπές που συνενώνονται σε  δευτεροβάθμιες ενώσεις (buró sindical). Η CTC διατηρεί επίσης περιφερειακά τμήματα ανά επαρχία. Τα 19 εθνικά συνδικάτα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας, η εγγραφή σε αυτά είναι προαιρετική, και το σύνολο των συνδικαλισμένων ξεπερνά  το 90%.

Στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών συζητιέται το σχέδιο του «Κώδικα Εργασίας» (βασικού εργατικού νόμου) που νομοθετείται η τροποποίηση κάποιων διατάξεών του, στην κατεύθυνση της εναρμόνισης με τα νέα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης στο νησί. Νέα δεδομένα που σχετίζονται με τον στόχο αύξησης της παραγωγικότητας, αλλά και την διεύρυνση  του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (αυτοαπασχολούμενοι).

Η  συζήτηση αυτή στα συνδικάτα της Κούβας, μόνο τυπικό χαρακτήρα δεν έχει.  Στην Κούβα κάθε σχέδιο νόμου πριν φθάσει για να ψηφιστεί στα αρμόδια νομοθετικά όργανα, τίθεται σε συζήτηση και διάλογο με τις αντίστοιχες κοινωνικές οργανώσεις που αφορά το σχετικό νομοθέτημα και απαιτείται η συμφωνία αυτών των οργανώσεων για να ψηφιστεί.

Αυτές οι κοινωνικές οργανώσεις έχουν ακόμα και δικαίωμα veto σε διατάξεις των υπό συζήτηση σχεδίων νόμου. Η συζήτηση λοιπόν του Κώδικα Εργασίας, η πορεία προς την πραγματοποίηση και το ίδιο το ΧΧ  Συνέδριο της CTC , θα είναι μια ουσιαστική δυνατότητα της εργατικής τάξης του νησιού να εδραιώσει παραπέρα την κυριαρχία της  και να δυναμώσει  το δικό της καθεστώς ανεβάζοντας την αποδοτικότητα της οικονομίας και την οικονομική επάρκεια της χώρας.



* * *
Τα Συνδικάτα της Κούβας συζητούν το προσχέδιο του Κώδικα Εργασίας

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στα ελληνικά στο  prensa-rebelde.blogspot.gr στις 1/3/2013
Πηγή: juventudrebelde.cu

O γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συνδικάτου Εργαζομένων της Κούβας, (CTC) Salvador Valdés, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας , κήρυξε την έναρξη της συζήτησης στα Συνδικάτα της χώρας πάνω στο προσχέδιο του Κώδικα Εργασίας , που επιδιώκει να εναρμονίσει τις διατάξεις του με  την οικονομική κατάσταση στο νησί, δηλώνοντας ότι:

 «Είμαστε η μοναδική χώρα που συζητάμε με αυτόν τον τρόπο τους  βασικούς νόμους που αφορούν τους εργαζόμενους».

Η συζήτηση αυτή, εντάσσεται στην εθνική καμπάνια προετοιμασίας του ΧΧ Συνεδρίου της  οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Όπως  ανέφερε στην εφημερίδα Γκράνμα, ο Κώδικας Εργασίας είναι ένας σημαντικός νόμος που αν δεν τροποποιηθεί, θα μπορούσε να διαταράξει  ή  και να παρεμποδίσει την διαδικασία  για την  αύξήση της παραγωγικότητας και την οικονομική επάρκεια στο νησί της Καραϊβικής, τονίζοντας ότι , πρόκειται να λάβουμε αποφάσεις πάνω στην πολιτική απασχόλησης, εισοδημάτων καθώς και μίας σειράς δραστηριοτήτων που συνδέονται με την απασχόληση και τις νέες μορφές διαχείρισης.

Ο Valdéz θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να συζητήσουν ουσιαστικά και ελεύθερα πάνω στον Κώδικα. Είναι σημαντικό, δήλωσε, η χώρα να ενισχύσει την πειθαρχία και τον έλεγχο, ώστε  και αυτός ο νόμος να ενισχύσει αυτούς τους στόχους.

Στον Κώδικα Εργασίας περιλαμβάνονται νέες διατάξεις που συνδέονται με την αύξηση του ιδιωτικού τομέα  στην Κούβα, που εδώ ονομάζουμε  «trabajo por cuenta propia» (αυτοαπασχόληση). Πάνω από 400.000 άτομα απασχολούνται ήδη στο νησί σε πάνω από 180 δραστηριότητες, που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, βασικά στις  μεταφορές επιβατών, πωλήσεις τροφίμων, ενοικιάσεις καταλυμάτων, στις υπηρεσίες γενικότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια