25 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκε η 43η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα

Αβάνα 23/7/2013
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην 43η ευρωπαϊκή μπριγάδα.
19 χρονών ο μικρότερος, 68  ο μεγαλύτερος.
Από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια,  Αγγλία, Γαλλία , Ολλανδία.
121 μπριγαδίστες από 16 χώρες, ( Ισπανία 21, Ελλάδα 18, Ρωσία 12, Σουηδία 12, Ιταλία 12, Αγγλία 6, Γερμανία 6,  Ελβετία 5, Βέλγιο 5, Τουρκία 5, Αυστρία 5, Γαλλία 5 ,  Βουλγαρία 3  Πορτογαλία  3,  Λευκορωσία 2,  Δανία 1 ) αποτέλεσαν την 43η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα «Χοσέ Μαρτί» που επισκέφτηκε και φέτος την Κούβα. Η ελληνική συμμετοχή, που οργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης,  ήταν από τις μαζικότερες: 10 άνδρες και 8 γυναίκες από 19 έως 68 ετών από 7 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διάφορες οργανώσεις στις υπόλοιπες χώρες οργάνωσαν την συμμετοχή τους στην Μπριγάδα, αλλά και πολλοί μπριγαδίστες ήρθαν μόνοι τους. Οι περισσότεροι έχουν  ήδη αναχωρήσει για τις χώρες τους, μερικοί παραμένουν ακόμα στην Κούβα(ανάμεσά τουςκαι 3 Έλληνες) οι οποίοι θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τις γιορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 26 Ιουλίου στην Αβάνα.
Την τελευταία ημέρα(19 Ιουλίου)έγινε η εκδήλωση κλεισίματος της  μπριγάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του κάμπινγκ Χούλιο Αντόνιο Μέγια με ομιλία του αντιπροέδρου του Kουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ΙCAP) και την έγκριση του ψηφίσματος της μπριγάδας στο οποίο καταδικάζεται η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα , ζητείται η άρση του αποκλεισμού (εμπάργκο) και καταδικάζεται η  λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα.
Χωριστό ψήφισμα εγκρίθηκε για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών που κρατούνται στις ΗΠΑ (έχει ήδη αποφυλακιστεί ο ένας λόγω λήξης της ποινής του και το Φλεβάρη αποφυλακίζεται ένας ακόμα). Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο της Διεθνούς που τραγούδησαν όλοι μαζί οι μπριγαδίστες στις γλώσσες τους.
Η 43η Ευρωπαϊκή μπριγάδα «josé Martí”,
121 μπριγαδίστες από 16 χώρες.
,
Κατά την διάρκεια της μπριγάδας, εκτός των άλλων εκδηλώσεων και συζητήσεων  οργανώθηκεκαι Έκθεση στην οποία παρουσιάστηκε υλικό από την δραστηριότητα για την απελευθέρωση των 5 σε κάθε χώρα και το  ευρωπαϊκό ραντεβού αλληλεγγύης ανανεώθηκε για τον Μάρτιο του 2014 στο Λονδίνο,όπου θα γίνει διεθνής συνάντηση, καθώς και  φέτος τον Νοέμβριο στο Ολγίν στην Κούβα,όπου Θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ετήσια  διεθνής συνάντηση για τους 5.
Ο καιρός σε όλη την διάρκεια της μπριγάδας ήταν βροχερός για την εποχή, με συνεχείς καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μόνο 3 από τις 7 προγραμματισμένες μέρες εθελοντικής δουλειάς. Το υπόλοιπο πρόγραμμα όμως υλοποιήθηκε κανονικά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις.  Πραγματοποιήθηκε επίσης η 4ήμερη εκδρομή στην επαρχίαΜατάνζαςμε διαμονή σε ξενοδοχείο του Βαραδέρο, επίσκεψη στην Σάντα Κλάρα στο μνημείο του Τσε και στο υπαίθριο μουσείο του τρένου.
Πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και συναντήσεις  με  τις τοπικές  αρχές και το αντίστοιχο τμήμα του ICAPέγιναν στην επαρχία, σημαντικότερη από τις οποίες ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε το CDR (Eπιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης) μιας γειτονιάς  του Ματάνζας με την μαζική συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.
Συνολικότερα, για τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Μπριγάδα, ιδιαίτερα την Έκθεση με το υλικό για την αλληλεγγύη σε κάθε χώρα  για τους 5, τη εκδήλωση του CDRτου Ματάνζαςκ.α  θα αναφερθούμε αναλυτικά σε μελλοντικές αναρτήσεις. Τέλος, ενδιαφέρουσες και ενδεικτικές  των απόψεων που κυριαρχούν στα κινήματα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν οι απόψεις που εκφράστηκαν - στο περιθώριο της μπριγάδας  και σε άτυπες διμερείς επαφές- για τα  τελικά ψηφίσματα, στις οποίες επίσης θα αναφερθούμε αναλυτικά στο μέλλον.

1 σχόλιο:

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια