15 Οκτωβρίου 2013

51 χρόνια από την Κρίση των Πυραύλων

Στην Κούβα υπήρξε μόνο ένας τύπος συναγερμού: 
O συναγερμός μάχης.
Φιντέλ

… Ένιωσα πλάι σου την περηφάνια να ανήκω στον λαό μας αυτές τις φωτεινές και θλιβερές μέρες της κρίσης της Καραϊβικής.  Λίγες φορές έλαμψε πολιτικός τόσο πολύ όσο εκείνες τις μέρες. Με γεμίζει περηφάνια επίσης, ότι σε ακολούθησα χωρίς δισταγμούς, και ταυτίστηκα με τον τρόπο που έχεις να σκέφτεσαι, να βλέπεις και να εκτιμάς τους κινδύνους και τις αρχές.
Τσε

Συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από την ονομαζόμενη Κρίση των Πυραύλων, όταν η ανθρωπότητα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας  πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 1962, η οποία σύντομα θα εξελίσσονταν σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

 Η Κούβα βρέθηκε στο επίκεντρο γιατί ήταν οι παραμονές της επικείμενης εισβολής στο νησί, αυτή την φορά απ ευθείας του στρατού των ΗΠΑ, καθώς η εμπειρία της προηγούμενης εισβολής μέσω  μισθοφόρων αντεπαναστατών λίγους μήνες πριν, αποδείχθηκε ολέθρια για τους βορειοαμερικανούς. Τότε ήταν που η Κούβα υπέγραψε σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με την ΕΣΣΔ, που περιλάμβανε  και εγκατάσταση  πυρηνικών όπλων στο νησί. Η συνέχεια είναι γνωστή αλλά  και θα ξετυλιχτεί με κάθε λεπτομέρεια στις αναρτήσεις  που θα ακολουθήσουν.

Το αφιέρωμά μας περιλαμβάνει σειρά αναρτήσεων, με τον πρόλογο του βιβλίου “Alarma de combate” (Συναγερμός Μάχης) που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αβάνα το 1993 (Εditorial Pablo de la Torriente)  και επανεκδόθηκε το 2007 (Casa Editora Abril). Αναφέρεται στα γεγονότα του Οκτώβρη του 1962,  όπως βιώθηκαν στην 56η Μεραρχία Πεζικού του Πρώτου Σώματος του Κουβανικού στρατού και  στις γειτονικές μονάδες που έδρευαν ανατολικά της επαρχίας του Σαντιάγκο της Κούβας. Αφιερώνεται “Στα μέλη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων, στους μαχητές της επαρχίας του  Σαντιάγκο, στους βετεράνους της 56ης  Μεραρχίας Πεζικού και ειδικά, σε αυτούς που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας και που εκείνες τις μέρες της κρίσης του Οκτώβρη, μαζί με τον λαό μας, αντιμετώπισαν τον κίνδυνο του πυρηνικού ολοκαυτώματος”.

Το  φωτογραφικό υλικό των αναρτήσεων είναι από το εν λόγω βιβλίο. Τέλος, στο αφιέρωμα θα επαναλάβουμε εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο του Φιδέλ στην Γκράνμα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο  του 2013 στο οποίο έκανε εκτενή αναφορά στα τότε γεγονότα της Κρίσης των Πυραύλων.

Οι συγγραφείς εκείνη την εποχή ήταν, πολιτικός (επίτροπος) της 56ης μεραρχίας, ο ένας , και πολεμικός ανταποκριτής της επιθεώρησης “Verde Olivo” , o άλλος.
Οι συγγραφείς του βιβλίου (1ος και 4ος)  μαζί με τον υποπλοίαρχο του κουβανικού ναυτικού Juan Gualberto González Gómez (2ος) – διερμηνέα – και τον σοβιετικό  υποστράτηγο Gueorgui Alejseevich Voronkov (3ος ) κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κούβα το 1987. Πρόκειται για τον αξιωματικό που διέταξε πριν 25 χρόνια την κατάρριψη του βορειοαμερικάνικου κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2. 
  Ο  συνταγματάρχης Ernesto Pérez Shelton γεννημένος το 1935 στο Σαντιάγκο της Κούβας, πήρε μέρος στον αγώνα ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα, υπηρέτησε στις Επαναστατικές ‘Ένοπλες Δυνάμεις (FAR) και στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΜΙΝΙΝΤ) και συμμετείχε σε διεθνιστική αποστολή στην Αφρική.

  Ο   συνταγματάρχης Eduardo Yasells Ferrer, γεννημένος επίσης το 1935 στο Σαντιάγκο της Κούβας, ήταν μαχητής στα χρόνια της παρανομίας, δημοσιογράφος και ιστορικός. Ιδρυτής  και διευθυντής της επιθεώρησης “Verde Olivo”, όπως και του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας “José Martí”, καθώς και επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ένωσης  Κουβανών Δημοσιογράφων και Συγγραφέων (UPEC). 
Φωτο από Verde Olivo. O σοβιετικός αξιωματικός επισκέπτεται στις 27/10/1987 
την  μακέτα-μνημείο στο σημείο που καταρίφτηκε το κατασκοπευτικό  U-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια