20 Νοεμβρίου 2013

To Bloqueo ενάντια στην Κούβα και ο ΟΗΕ (2/3)


Αβάνα 10/11/2013

Όπως αναμένονταν η Γ.Σ του ΟΗΕ στις 29 Οκτώβρη καταδίκασε για  άλλη μια φορά τον εμπορικό, οικονομικό και χρηματοοικονομικό “bloqueo” (αποκλεισμό)* που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας.  Αυτός ο ΟΗΕ, που υιοθετεί τις πιο αντιδραστικές θέσεις και παίζει τον ρόλο του φερετζέ υποβιβάζοντας τον διεθνή του ρόλο σε επίπεδο βιομηχανίας νομιμοποίησης των  ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Τι συμβαίνει με την Κούβα λοιπόν, βρήκε ευκαιρία ο ΟΗΕ να ξεπλύνει τις αμαρτίες του ή συμβαίνει κάτι βαθύτερο ;

Β ΜΕΡΟΣ



Η Λατινική Αμερική είναι ένας από τους πόλους που αμφισβητεί την κυριαρχία του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το εφαρμοζόμενο σε αυτές τις χώρες μοντέλο νεοαποικιοκρατίας και εξ αυτού, η άγρια καταστολή  και διακυβέρνηση  από στρατιωτικά καθεστώτα, η ακραία  φτώχεια  και η  απόλυτη  υποτέλεια  στην αυτοκρατορία μπήκε σε οριστική τροχιά αποσύνθεσης με την Κουβανική Επανάσταση και εξάντλησε τα όριά του στις μέρες μας. Η μία μετά την άλλη η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής εκλέγει αντιβορειοαμερικάνικες - αντιιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μία περιφερειακή ολοκλήρωση και δημιουργία αντίστοιχων ενώσεων με την συμμετοχή των μεγάλων χωρών της περιοχής (Βραζιλία, Αργεντινή) καθώς και πετρελαιοπαραγωγικών (Βενεζουέλα, Εκουαδόρ). Πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις  διακηρύττουν την Επανάσταση και πολλές τον σοσιαλισμό, με τον τρόπο που αυτό είναι αντιληπτό στην χώρα τους και στα κινήματα που τις στηρίζουν.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά στον “πόλο” της Λατινικής Αμερικής. Σε αντίθεση με τους άλλους πόλους που αμφισβητούν την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, εδώ, κυβερνήσεις αλλά κυρίως μαζικά κινήματα, οργανωμένος λαός και προλεταριάτο,  έχουν αναφορά στον σοσιαλισμό. Εδώ στην Λατινική Αμερική, διεξάγεται, με όλα της τα ρεύματα, η γνωστή συζήτηση περί του «Σοσιαλισμού του 21ΟΥ αιώνα.

Δεν είναι του παρόντος γραπτού η  αναφορά στον “Σοσιαλισμό του 21ου  “ ούτε στα επιμέρους ρεύματά του, παρ ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η αναφορά γίνεται για να κατανοηθεί σε γενικές γραμμές ο ρόλος της Κούβας  σε αυτή την διαδικασία και οι σύγχρονες πλευρές του βορειοαμερικανικού bloqueo ενάντια στην Κούβα που συνδέονται πολύπλευρα με την κατάσταση στην Λατινική Αμερική.

 Η κουβανική  επαναστατική σκέψη και πρακτική αποτελεί από μόνη της ρεύμα του “Σοσιαλισμού του 20ου  αιώνα”, ρεύμα που διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε μέσα από μια νικηφόρα επανάσταση που έδωσε ώθηση στα επαναστατικά κινήματα σε όλη την Λατινική Αμερική. Γι’ αυτό ίσως, είναι το μόνο ρεύμα που “διασώθηκε” από τον “Σοσιαλισμό του 20ου” και εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό σίγουρα επηρεάζει, και μερικές φορές καθορίζει, σημαντικές πλευρές της επαναστατικής σκέψης και δράσης στην Λατινική Αμερική, και φυσικά γοητεύει την επαναστατική σκέψη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Κούβα συμμετέχει στις περισσότερες περιφερειακές ενώσεις της Λατινικής Αμερικής και σε πολλές από αυτές πρωταγωνιστεί. Έχει  πολύπλευρες οικονομικές – εμπορικές σχέσεις με όσες χώρες  του κόσμου  - λόγω του bloqueo – μπορεί,  έχει στενές και δυναμικές  εμπορικές – οικονομικές σχέσεις με την πλειοψηφία των λατινοαμερικάνικων χωρών.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Κούβας, είναι η “βαριά της βιομηχανία” της και η μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος για την χώρα. Στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών (που με την δημιουργία των περιφερειακών ενώσεων πολλαπλασιάστηκαν), χιλιάδες διεθνιστές  κουβανοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, τεχνικοί κ.α δουλεύουν στην πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής και φυσικά εξακολουθούν να δουλεύουν και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα της Αφρικής.  Το σύστημα υγείας της Βενεζουέλας, τώρα  και της Βραζιλίας,  της Αιτής μετά τον σεισμό, τα προγράμματα αναλφαβητισμού στην Βολιβία και αλλού, στηρίζονται σε σημαντικότατο βαθμό σε κουβανούς  διεθνιστές.

Τα τελευταία χρόνια η Κούβα έχει συνάψει περισσότερες οικονομικές σχέσεις και με χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και άλλες που δεν εφαρμόζουν το bloqueo.

 Στρατηγική επένδυση για την κουβανική οικονομία αποτελεί το έργο του λιμανιού στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Mariel (ZEDM) που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού, σε   στρατηγική θέση σε σχέση με την Διώρυγα του Παναμά. Πρόκειται για γιγαντιαία επένδυση που υλοποιείται σε συνεργασία με Βραζιλιάνικη εταιρεία και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σύγχρονο  λιμάνι της περιοχής,  με τις μεγαλύτερες αποθήκες (οι αποθήκες του λιμανιού της Αβάνας είναι ήδη οι μεγαλύτερες της Καραϊβικής) και θα λειτουργήσει σε κουβανικό έδαφος σαν διεθνές εμπορικό διακομηστικό κέντρο με ειδικό τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς, φιλοδοξώντας να προσελκύσει και επενδύσεις ξένων κεφαλαίων.

Θα συγκεντρώσει όλη την εμπορική κίνηση που διεκπεραιώνεται από το λιμάνι της Αβάνας, το οποίο θα απελευθερωθεί για χρήση αναψυχής και πιθανή τουριστική χρήση.  

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα πλαίσια των περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης  της Λατινικής Αμερικής και συνδέεται ευθέως με την  συζητούμενη μελλοντική διάνοιξη διώρυγας αντίστοιχης του Παναμά στην Νικαράγουα, αλλά και με την μελλοντική χρήση από το διεθνές εμπόριο της Διώρυγας του Παναμά στην οποία γίνονται ήδη έργα αναβάθμισης.
                                                                                                                                         


                                                                                                                                       η συνέχεια αύριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια