24 Δεκεμβρίου 2013

Η ζωή χωρίς το CUC

Πηγή: Cubahora
Μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα αρκετά μακρόπνοο, το CUC, το περίφημο ανταλλάξιμο πέσο ή “chavito” (όπως το λένε στην καθομιλουμένη), αυτό που όλοι κυνηγάνε ν’ αποκτήσουν, θα εξαφανιστεί από την ζωή των κουβανών σαν αποτέλεσμα της νομισματικής ενοποίησης που βρίσκεται σε πορεία εφαρμογής.

Είναι πια γνωστό, ότι το σημερινό ταλαίπωρο εθνικό μας πέσο, το σχεδόν εκατοντάχρονο νόμισμά μας, θα ξαναγίνει το επίσημο εθνικό χαρτονόμισμα, δηλαδή θα ανακάμψει η ικανότητά του πληρωμής, αποταμίευσης και νομισματικής μονάδας μέτρησης.
Αυτό είναι το προβλεπόμενο σκηνικό, σ’ ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό, αν και η ανακοίνωση της αρχής του τέλους της ύπαρξης του διπλού νομίσματος γεννά αβεβαιότητα, έως και ανησυχία στον πληθυσμό.


Όμως οι οικονομολόγοι, όπως ο ερευνητής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών της Κούβας, Omar Everleny Pérez, έχουν μια πιο αντικειμενική άποψη γι’ αυτήν την διαδικασία, που την θεωρούν ως μια ώθηση για την επικαιροποίηση του εθνικού οικονομικού μοντέλου.
«Είναι ένα βήμα μπροστά, μια παραπάνω ώθηση στις αναγκαίες αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή, και που θεωρώ ότι γίνονται βαθμιαία και είναι βελτιωτικές», δήλωσε στο Cubahora.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Raúl Castro, στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, έχει χαρακτηρίσει αυτό το θέμα σαν «ένα από τα κύρια εμπόδια για την πρόοδο της χώρας».

Ο Pérez θεωρεί ότι το ξεκίνημα της νομισματικής ενοποίησης έχει μεγάλη σημασία για την Κούβα, που θα μπορεί ν’ αξιολογεί με ακρίβεια, ανά πάσα στιγμή, την οικονομική της διαχείριση, διότι «αν υπάρχει διπλό νόμισμα είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε την επάρκεια της εθνικής οικονομίας».
«Απ’ την άλλη μεριά, αυτό θα επιτρέψει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές, διότι για να είναι ένα προϊόν ανταγωνιστικό, δεν μπορείς να έχεις αποτίμηση σε ένα νόμισμα και μισθούς σε άλλο, ή αλλιώς, θέλω να πω, σαν γενικός κανόνας, είναι ένα στοιχείο αποδοτικότητας, πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.

Αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο ακαδημαϊκός θεωρεί ότι «αν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα επικαιροποίησης του μοντέλου, το μεγαλύτερο μέρος των Κατευθυντήριων Γραμμών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015».
Εξήγησε, ότι στην πράξη ήδη έχει ξεκινήσει το χρονοδιάγραμμα, διότι υπάρχουν πολλές οικονομικές μονάδες που δουλεύουν με διαφορετική ισοτιμία συναλλάγματος, όπως ξενοδοχεία και μη αγροτικοί συνεταιρισμοί, ή με άλλα λόγια, «το Κράτος υπολογίζει πως διορθώνονται αυτές οι παραμορφώσεις».

Ο Διδάκτωρ, από το 1998, Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αβάνας, με πάνω από 25 χρόνια διδακτική και ερευνητική εμπειρία, εκτιμά ότι οι ξένες εταιρείες που επιχειρούν σήμερα στην Κούβα, δεν θα επηρεαστούν από τον τερματισμό της διπλής νομισματικής κυκλοφορίας. Κατά την γνώμη του, «θα πρέπει να θεωρούνται ωφελημένες, διότι όταν η Κούβα δημιουργούσε μια μικτή επιχείρηση, για παράδειγμα, η κουβανική πλευρά έβαζε 500 και η ξένη άλλα 500, όμως το ξένο κεφάλαιο ήταν σε δολάρια και το εθνικό σε πέσο, αφού η επίσημη μέτρηση ήταν ένα προς ένα».

Ο Everleny διαβεβαίωσε ότι ούτε οι πολίτες θα επηρεαστούν από το μέτρο, αφού θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους σε πέσο, ενώ θα διατηρηθούν ανέπαφοι όσοι τραπεζικοί λογαριασμοί των κουβανών είναι σε άλλο νόμισμα, όπως δηλώθηκε πρόσφατα σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο Pérez, δεν διακινδύνεψε να κάνει εικασίες για τη συναλλαγματική ισοτιμία που θα προκύψει μέσω αυτής της διαδικασίας, αφού «αυτό είναι δύσκολο να το πούμε», όμως «αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ισοτιμίες συναλλάγματος, όπως και δεν πρέπει να υπάρχει ένα καθεστώς πολλαπλών ισοτιμιών».

«Ναι, θα έχουμε μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, με διακυμάνσεις γύρω από ένα “καλάθι” νομισμάτων ή μια ομάδα δεικτών, όμως δεν μπορεί να υπάρχει ένας τομέας που να δουλεύει με δέκα, άλλος τομέας που να δουλεύει με τρία, διότι στο τέλος, αν και είναι βελτιωτικά μέτρα, αυτό δεν θα είναι ξεκάθαρο στην κοινωνία γενικά», διαβεβαίωσε.

Κλείνοντας ο οικονομολόγος έδωσε έμφαση στο εξής: «Τελικά, είναι ευνοϊκό για τον πληθυσμό και την οικονομία». Και αναρωτιέται κανείς πώς θα είναι μια χώρα, όπου θα κυκλοφορεί ξανά μόνο το πέσο και θα μπορούμε όλοι να ζήσουμε, χωρίς την σκιά του CUC.


Σημείωση: Στην Κούβα, ως γνωστόν, από το 1993 κυκλοφορούν δύο νομίσματα. Το ανταλλάξιμο ή τουριστικό πέσο, γνωστό ως CUC ή “chavito”, που αντικατέστησε το δολάριο, με ισοτιμία 1 προς 1, και το εθνικό πέσο CUP, με ισοτιμία προς το ανταλλάξιμο πέσο 1 προς 24. Η πλειοψηφία των ειδών διατροφής και λοιπών προϊόντων, όπως και οι μισθοί, είναι σε εθνικό πέσο, ενώ τα εισαγόμενα και εξαγόμενα είδη, καθώς και οι τουριστικές υπηρεσίες που παρέχονται, είναι στο ανταλλάξιμο πέσο.

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog prensa-rebelde.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια