22 Μαρτίου 2014

300 Νο2, επιστρέφει το δηλητήριο

του Rolando Pérez Betancourt 
23/1/2014


Επτά χρόνια μετά  την εμφάνιση στις οθόνες της ταινίας «300», μιας σκανδαλώδους παρερμηνείας της μάχης των Θερμοπυλών,  ήδη κυκλοφόρησε το τρέιλερ του δεύτερου μέρους «300: H καταγωγή μιας αυτοκρατορίας» που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον  Μάρτιο (2014).
Το φιλμ βασίζεται και πάλι σε ένα κόμικ  του Frank Miller  και σύμφωνα με πληροφορίες «συνεχίζει στο μονοπάτι  των εικόνων βίας  της  πετυχημένης πρώτης ταινίας».
Διηγείται γεγονότα που έλαβαν  χώρα πριν και μετά την ήττα του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών του (στην πραγματικότητα ήταν περισσότεροι, αν και όχι όλοι γεννημένοι στην Σπάρτη) και η κεντρική του ιδέα είναι μία ναυτική επίθεση των Περσών στο ελληνικό έδαφος. Τους εισβολείς διοικεί μια σατανική γυναίκα που ερμηνεύει η Eva Green , και εμφανίζεται για άλλη μια φορά ο τρομερός βασιλιάς Ξέρσης.

Εν αναμονή της πρεμιέρας η διαφήμιση στο Hollywood είναι σθεναρά στοχοπροσηλωμένη  στις εισπράξεις εκατομμυρίων, που χωρίς αμφιβολία έκανε το πρώτο μέρος. Όπως και στην χρήση των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν  στην πρώτη ταινία, ιδιαίτερα  εικόνες στο χρώμα του χαλκού με ηλεκτρονική γραφική επεξεργασία των πρωτότυπων σκίτσων του Miller, o οποίος  εμπνεύστηκε από ένα «φιλμάκι» που γυρίστηκε το 1962 με θέμα τις Θερμοπύλες.

Αυτό που δεν λέει η διαφήμιση είναι ότι οι «300» κατέληξαν,  τόσο να διαστρεβλώσουν  την ιστορική αλήθεια εκείνων των γεγονότων του 480 π.χ, όσο και το πολιτιστικό υπόβαθρο των δύο αντιμαχόμενων  πολιτισμών. Πράγμα που έκανε, όχι λίγες ψύχραιμες φωνές, να χαρακτηρίσουν το φιλμ  καθαρή έμμεση προπαγάνδα, που αναμασά σε όλους τους τόνους τις απειλές της αυτοκρατορίας όπως ακριβώς εκφράστηκαν σε μία ομιλία του George W.Bush.

Η εθνοκεντρική οπτική της πρώτης ταινίας ήταν εξόφθαλμα άγαρμπη,  όμως και το τρέιλερ της δεύτερης ταινίας μας υποδηλώνει ότι η ουσία θα μπορούσε να είναι η ίδια: Στους «300» οι άνθρωποι από την Δύση είναι φιλικοί χαρακτήρες και  εμφανίζονται να εκφράζουν ότι πιο  αγνό και δίκαιο μέσα από το λουτρό αίματος στο οποίο οδηγήθηκαν, ενώ οι Πέρσες με τις φρικιαστικές τους μάσκες και τις σπηλαιώδεις φωνές τους, είναι τα  ύπουλα όντα  με  την έμφυτη κακία.

Το κλασικό σκηνικό της εξαιρετικής  δυτικής κουλτούρας που προσπαθεί να επεξηγηθεί και να εξηγήσει τις φυλετικές διαφορές με «τους άλλους». Με βάση αυτό, η δύση είναι το ωραίο που φωτίζει τη ζωή, ενώ η ανατολή ανήκει στον κόσμο του σκότους, της παρακμής, της ακολασίας και της νοσηρής ομοφυλοφιλίας όπως σκιαγραφείται μεταξύ άλλων  ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης  που ερμηνεύει  πάλι ο Rodrigo  Santoro και επιστρέφει για να κάνει τα δικά του. 

Ο Zack Zinder πού ήταν ο σκηνοθέτης στους «300»,  και τώρα έγραψε το σενάριο για την δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί ο  Noam Murro, διακήρυξε απολογούμενος το 2007 ότι η ταινία του ήταν καθαρή διασκέδαση στην οποία «το ψεματάκι» υπερείχε των γεγονότων.

Λίγο καιρό μετά αυτές τις δηλώσεις ανακαλύφθηκε ότι στους διαλόγους των Σπαρτιατών εμφανίζονται έννοιες, μέχρι και φράσεις, παρμένες από έναν λόγο του Bush.

Στο Ιράν υπήρξαν πολλές φωνές που κατήγγειλαν ότι «η ταινία επιχειρεί να παρουσιάσει τον λαό αυτής της χώρας (που ο George W.Bush ονόμασε Άξονα του Κακού) ότι ήταν εδώ και πολύ καιρό η πηγή όλων των κακών καθώς και ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων Ιρανών ήταν άγριοι, άσχημοι και ηλίθιοι, όπως εμφανίζονται στην ταινία».

Η συντηρητική άκρα δεξιά των Ηνωμένων Πολιτειών  χειροκρότησε με λύσσα την ταινία, όμως δεν έλειψαν  και τα δηκτικά σχόλια, όπως αυτό που έκανε ένας κρητικός στους New York Times: « Ίδια βία με το Apocalypto (Mel Gibson) , αλλά διπλή βλακεία».

Θεαματική  ταινία (όπως  και η επερχόμενη δεύτερη) προσέλκυσε όχι λίγους θεατές που την είδαν για να απολαύσουν την επιδέξια μίξη περιπέτειας και ειδικών εφέ, χωρίς να κάνουν την δεύτερη σκέψη ότι με καραμπόλα τους μεταφέρθηκε μια  αντιδραστική και ρατσιστική ιδεολογία σε άμεση σχέση με τον θερμό πόλεμο που συνεχίζει  να ζει ο κόσμος. Ωστόσο, θα ξαναχυθεί το δηλητήριο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια