14 Μαρτίου 2014

Πέθανε στην Αβάνα η ηρωίδα της Μονκάδα Melba Hernández

Φωτογραφία: Juan Moreno
Πηγή: cubadebate.cu

Πέθανε το βράδυ της Κυριακής 9 Μάρτη στην Αβάνα η Melba Hernández Rodríguez del Rey, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας. Η  Melba Hernández Rodríguez del Rey γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1921 στην επαρχία LasVillas από οικογένεια μαχητών των Πολέμων της Ανεξαρτησίας και σπούδασε δικηγόρος στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας αποφοιτώντας το 1943. Συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα και εντάχθηκε από τους πρώτους στο επαναστατικό κίνημα υπό την ηγεσία του Φιδέλ.
Μαζί με την Haydée Santamaría  συμμετείχε στην επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα και βίωσε τον άγριο βασανισμό και την δολοφονία των ηρωικών συντρόφων της. Φυλακίστηκε και μετά την αποφυλάκισή της συνέχισε την επαναστατική της δράση, έφυγε στο Μεξικό όπου συμμετείχε σε διάφορες αποστολές. Συμμετείχε στον Επαναστατικό Στρατό  και εντάχθηκε στο Τρίτο Μέτωπο  "Mario Muñoz Monroy»,υπό την διοίκηση του comandante Juan Almeida  Bosque.
 Με τον Fidel και την Haydeé  κατά την αποφυλάκισή τους (15/5/1955)


Melba Hernández και Haydeé Santamaría.
Mετά τον θρίαμβο της Επανάστασης  κατείχε σημαντικές αρμοδιότητες όπως, Πρόεδρος της  Κουβανικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη, στο Λάος, Μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αλληλεγγύης με τους Λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), Πρέσβης της Κούβας στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη και Διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για την Ασία και την Ωκεανία.

Ήταν από τους ιδρυτές του Κόμματος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνοσυνέλευσης και έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις καθώς και τον τίτλο του Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας.
Αποτέλεσε παράδειγμά  επαναστατικής δράσης και ήθους που θα εμπνέει πάντα τον λαό μας, ιδιαίτερα τις  γυναίκες.

Σύμφωνα με την επιθυμία της  θα αποτεφρωθεί. Η τέφρα της θα μεταφερθεί στο νεκροταφείο Σαν Ιφιγένεια στο Σαντιάγο και θα τοποθετηθεί μαζί με τα λείψανα των συντρόφων της, μαχητών της επίθεσης στο στρατόπεδο της Μονκάδα.

Δημοσιεύτηκε  πρώτη φορά στο blog  prensa-rebelde.blogspot.gr

Foto: Roberto Suárez.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια