25 Απριλίου 2014

Η New York Times αποκαλύπτει λεπτομέρειες και άλλων παράνομων δικτύων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα η εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει ότι  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  χρηματοδοτεί με 2.800.000 $ μια ομάδα hackers , ακτιβιστές των κοινωνικών δικτύων και προγραμματιστές για να αναπτύξουν ένα σύστημα δικτύων που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που σχετίζονται με τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον σε διάφορα μέρη του κόσμου, να επικοινωνούν μέσω του ιντερνετ χωρίς παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις τους.

Το βορειοαμερικάνικο έντυπο επιβεβαίωσε ότι το δίκτυο δοκιμάστηκε στην πόλη Σαλάγια της Τυνησίας από Τυνήσιους ακαδημαϊκούς και ειδικούς στην πληροφορική που συμμετείχαν στην εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλί. Το δίκτυο της Σαλάγια δεν είναι συνδεμένο στο ιντερνετ αλλά καλύπτει μεγάλες περιοχές του χωριού που αριθμεί 14.000 κατοίκους.

Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν δοκιμαστικά  το δίκτυο στην Σαλάγια, πριν το προωθήσουν σε πιο «κρίσιμες ζώνες» σημειώνει η εφημερίδα, αναφέροντας τις χρηματοδοτήσεις του USAID για αντίστοιχα προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το ονομαζόμενο ZunZuneo, το «Twitter» για την Κούβα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), έχει «δώσει επιχορήγηση  διάρκειας τριών ετών από την New America Foundation για να δημιουργήσει αυτή την πλατφόρμα για την  Κούβα», δήλωσε ο Matt Herrick, εκπρόσωπος του οργανισμού.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο USAID  διέθεσε 4,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τέτοιων δικτύων στην Κούβα. Το λογισμικό, που ονομάζεται “Commotion” (Αναταραχή)  έχει τρέξει για χρόνια από ειδικούς από όλη την Ευρώπη και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό και κατασκευή ασύρματων δικτύων. Ωστόσο, συνέχισε ο Herrick, το πρόγραμμα έχει ανασταλεί και δεν λειτουργεί στην Κούβα σήμερα.

Παρ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, το Radio Free Asia, ένας σταθμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναθέσει μελέτη για την εφαρμογή αυτών των δικτύων στο εξωτερικό, προϋπολογισμού ενός εκατομμύριου δολαρίων.

Οι χώρες που συμμετείχαν δεν αποκαλύφθηκαν, δήλωσε ο Sascha Meinrath, ιδρυτής του “Open Technology Institute at the New America” προσθέτοντας: "Δεν μπορώ να μιλήσω πιο συγκεκριμένα  γιατί  θα μπορούσαν  να κινδυνεύσουν  ζωές".

Το πρόγραμμα “Commotion” (Αναταραχή)  το διαχειρίζεται το «Ινστιτούτο Ανοιχτής Τεχνολογίας», και είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «New America» που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια