19 Μαΐου 2014

Χοσέ Μαρτί (28/1/1853 - 19/5/1895)

Η πολιτική που συλλαμβάνεται σαν  τέχνη και διέπεται από ηθικές αρχές είναι η πιο αυθεντική συνεισφορά του Μαρτί στην ιστορία των ιδεών, και αποτυπώνεται στην  αρχή της ριζοσπαστικής υπέρβαση της  του «διαίρει και βασίλευε» που προερχόταν από την συντηρητική και αντιδραστική παράδοση και καθιερώνει το αξίωμα να ενωθούμε για να νικήσουμε. 
 Η ιστορία της χώρας μας επέτρεψε να επαληθευτεί  ότι αυτή η αντίληψη σε σχέση με το πώς  να κάνεις πολιτική,  βρίσκεται  στο κεντρικό νεύρο της κουβανικής εξέλιξης δύο αιώνων.
 Να ενώνεσαι για να νικήσεις είναι το κλειδί της πολιτικής του Μαρτί , που η  αιώνια γενιά της , κάτω από την καθοδήγηση του Φιδέλ εξυψώθηκε σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και τις αρχές του επόμενου. 

Αυτό το τελευταίο προκύπτει από το ότι πάντα οι πιο ξεχωριστοί διανοητές και καθοδηγητές  κουβανοί  επαναστάτες ήταν ριζοσπάστες ταυτόχρονα αρμονικοί. Ριζοσπαστισμός στις αρχές και αρμονία στο να ενώνεις την μεγαλύτερη δυνατή θέληση πάνω στους επιδιωκόμενους στόχους.

 Ήταν ο Απόστολος (Χοσέ Μαρτί)  αυτός που διατύπωσε την πρώτη ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς θα έπρεπε να είναι ένα κόμμα που καθοδηγεί  μιά Επανάσταση. Καρπός αυτής της αντίληψης ήταν η ίδρυση, πριν 120 χρόνια, του Επαναστατικού Κόμματος της Κούβας από τον Μαρτί. 

Ακόμα εξακολουθεί να εκπλήσσει η γέννησή του σαν καμίνι της ενότητας και εργαλείο για την καθοδήγηση του αγώνα για την ανεξαρτησία. Εκείνη την ιστορική περίοδο δεν υπήρχε στον κόσμο καμιά οργάνωση με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια