31 Ιουλίου 2014

Κούβα: Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία ελέγχου του Διαβήτη

Autor: Karina Marrón González | karina@granma.cu
20 de julio de 2014 22:07:22

Καλά νέα για όσους πάσχουν από Ζακχαρώδη Διαβήτη στην Κούβα. Εγκαινιάζεται αύριο το εργοστάσιο παραγωγής Βιοαισθητήρων, οι οποίοι θα χορηγηθούν σε πάνω από 800 χιλιάδες ασθενείς, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Το εργοστάσιο ανήκει στο Ανοσολογικό Κέντρο (CIE)  και θα διαθέσει στους ασθενείς  μία τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να μετρούν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους, μέσω ενός απλού τεστ που θα κάνουν μόνοι τους.

Με ένα τσίμπημα στο δάκτυλο, το αίμα
 εναποτίθεται στην λωρίδας
με αυτόν τον τρόπο. Οι ενδείξεις του
μετρητή αποθηκεύονται  και
 ο γιατρός αξιολογεί την εξέλιξη της νόσου.
Φωτογραφία: Juvenal Balan
Προς το παρόν, στην συσκευή και τα παρελκόμενα αναλώσιμα που κάνει τις μετρήσεις έχουν πρόσβαση μόνο οι ασθενείς με διαβήτη τύπου Α (λήπτες ινσουλίνης) αλλά με το νέο εργοστάσιο οι συσκευές θα φτάσουν σε όλους, διαβεβαίωσε η  Niurka Carlos Pías, διευθύντρια του CIE. Στην προκειμένη περίπτωση, θα  παραχθούν στην Κούβα βιοαισθητήρες, σαν αποτέλεσμα εφαρμογής για πρώτη φορά της κουβανικής βιοτεχνολογίας, σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία  Changsha SINOCARE Inc.  Η ετήσια παραγωγή θα είναι 20 εκατομμύρια, αν και στο μέλλον θα μπορέσει να φτάσει τα 100 εκατομμύρια, όπως δήλωσε η μηχανικός  Idalmelis Castillo, διευθύντρια της μονάδας.

Οι βιοαισθητήρες, όπως και άλλα προϊόντα του CIE που έχουν σχεδιαστεί για το κουβανικό σύστημα υγείας, θα είναι διαθέσιμα στο δίκτυο των φαρμακείων σε επιδοτούμενες τιμές. Σήμερα  οι διαβητικοί τύπου 1 αποκτούν αυτόν  τον εξοπλισμό μέσω  του βιβλιαρίου τους στην τιμή των 35 πέσος (αγοράζεται μία φορά) και συμπεριλαμβάνει και 6 κουτιά δοκιμαστικές ταινίες και βελόνες. Στο μέλλον αυτά τα αναλώσιμα αναμένεται να διατίθενται σε συσκευασίες των 50 τεμαχίων ανά κουτί.

Η διαδικασία εκτύπωσης των
 ηλεκτροδίων που φέρουν
οι βιοαισθητήρες (λειτουργούν με
 ηλεκτροχημικές αντιδράσεις) είναι η πρώτη
 φάση. Παράγονται 300 φύλλα των
 120 αισθητήρων την ημέρα.
 Foto: Juvenal Balán
Διεθνώς, η τιμή αυτού του τύπου των βιοαισθητήρων ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, αλλά πωλούνται  γύρω στο 1 δολάριο ο ένας. Δεδομένου ότι  ένας διαβητικός που κάνει θεραπεία ινσουλίνης πρέπει να κάνει 3-4  μετρήσεις την ημέρα  (οι βιοαισθητήρες είναι μιας χρήσης),  είναι πολύ δαπανηρό για τους ασθενείς  να διατηρήσουν αυτό το είδος των μετρήσεων.

 Όπως δήλωσε η  Niurka Carlos Pías,  η επιδοτούμενο πώληση στον πληθυσμό της συσκευής,  όπως και άλλων προϊόντων του CIE, είναι δυνατή χάρη στις εξαγωγές που συνδέονται με το κέντρο BioCubaFarma χτυπά, που το 2013 ξεπέρασαν τα 52 εκατομμύρια πέσος.

Η σύμβαση μεταφοράς τεχνολογίας υπεγράφη το 2007 και συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και την  κατασκευή του εργοστασίου. Ήταν μια αργή διαδικασία που ξεκίνησε στην Κίνα μέσω μιας σύμβασης της  Original Equipment Manufacturer (OEM) και την παραγωγή της κουβανικής μάρκας  Suma, που έκανε δυνατή την διάθεση των βιοαισθητήρων στο κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κατασκευή της εγκατάστασης που  ξεκίνησε από το 2009, βρίσκεται ήδη στην φάση της υλοποίησης και τώρα εγκαινιάζεται επίσημα σαν μέρος των δραστηριοτήτων στην Κούβα της κινέζικης αντιπροσωπείας που επισκέπτεται το νησί, με επικεφαλής τον κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.  Όπως είναι συνηθισμένο σε αυτές τις επριπτώσεις, αναμένεται η σταδιακή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της μονάδας, που θα φτάσει στα μέγιστα επίπεδά της στην διάρκεια του 2015.

Μερικές συμβουλές

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι στον μετρητή Suma μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιεσδήποτε  δοκιμαστικές ταινίες της ίδιας μάρκας, ανεξάρτητα από τον κωδικό που αυτές έχουν, αρκεί να οριστεί ο κωδικός τους που υπάρχει στο κουτί συσκευασίας των βιοαισθητήρων,  ώστε να είναι  πιο ακριβής  η ανάγνωση.

Είναι απαραίτητη η εισαγωγή των κατάλληλων παραμέτρων στον μετρητή, όχι μόνο για την εξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων. Αλλά και γιατί η συσκευή  μπορεί να αποθηκεύει μέχρι 200 διαφορετικές μετρήσεις, και να διατηρεί ένα πολύτιμο αρχείο για την παρακολούθηση της νόσου τόσο από τον ασθενή, όσο και από τον γιατρό.

Ο μετρητής δεν είναι ένας διαγνώστης – επεσήμανε η μηχανικός  Niurka Carlos -  μπορεί όμως να  μας δώσει μια  προειδοποίηση και είναι ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου και παρακολούθησης της ασθένειας.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στο τεστ, αλληλεπιδρούν στο αίμα 
και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το επίπεδο της γλυκόζης. Μια
χειροκίνητη διαδικασία με μεγάλη ακρίβεια. Foto: Juvenal Balán.


Στο στάδιο της κατασκευής διενεργούνται οι πρώτοι ποιοτικοί 
έλεγχοι  και απορρίπτονται οι βιοαισθητήρες που δεν πληρούν
 τα ποιοτικά στάνταρ.  Foto: Juvenal Balán



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια