31 Μαρτίου 2014

Η πρώτη και η δεύτερη διακήρυξη της Αβάνας

Τα μανιφέστα του επαναστατικού αγώνα
στην αμερικανική ήπειρο που υιοθέτησε
ο λαός της Κούβας
ISBN: 9789608821484
Συγγραφέας: Mary - Alice Waters
Εκδότης: Διεθνές Βήμα
"Τι μας διδάσκει η κουβανική επανάσταση; Ότι η επανάσταση είναι εφικτή."

Πουθενά δεν διερευνώνται με τέτοια ειλικρίνεια και διαύγεια, τα ζητήματα επαναστατικής στρατηγικής που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή των αγώνων στη Λατινική Αμερική, όπως στην Πρώτη και στη Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνας. Οι διακηρύξεις αυτές παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και υιοθετήθηκαν από συνελεύσεις του Κουβανικού λαού το 1960 και το 1962 όπου συμμετείχαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. 

Οι δύο αυτές Διακηρύξεις συνιστούν μια ασυμβίβαστη καταδίκη της ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης και "της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο", καταδεικνύοντας τη δύναμη της μεγάλης μάζας της εργαζόμενης ανθρωπότητας που "έχει αρχίσει να πορεύεται". Παραμένουν και σήμερα επαναστατικά μανιφέστα αγώνα του εργαζόμενου λαού ανά τον κόσμο.

28 Μαρτίου 2014

Πορεία στην Αβάνα για τον Χοσέ Μαρτί



Ένα βίντεο από την πορεία στις 28/1/2014  (La Marcha de las Antorchas) επέτειο γέννησης του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί. Το βίντεο έφτιαξε η παρέα των 7 φίλων μας που συναντηθήκαμε στην Αβάνα κατά την επίσκεψή τους φέτος στο νησί. Στο βίντεο διακρίνονται (1.20) Ο Ραούλ, ο Μαδούρο, ο Μοράλες και άλλοι αρχηγοί κρατών της περιοχής που βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στην Αβάνα  για την Σύνοδο του CELAC (Kοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραιβικής) και συμμετείχαν στην πορεία. 
Ευχαριστούμε τους φίλους μας που μας έστειλαν το βιντεάκι. 

Γιατί δεν θα γίνει ποτέ πραξικόπημα στις ΗΠΑ ;

 Πηγή: cubadebate

Είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα που παρουσιάζουν οι «εξεγέρσεις» στην Λατινική Αμερική, στις Αραβικές χώρες και τώρα στην Ουκρανία. Στο πρόγραμμα του Ρόιτερ (RT) με τίτλο «Εξαγώγιμα Πραξικοπήματα» η Jelena Milincic παρουσιάζει στοιχεία και εκθέτει επιχειρήματα σχετικά με την συμμετοχή σε αυτές τις «εξεγέρσεις» ή πραξικοπήματα, των Ηνωμένων Πόλιτειών.

- Γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ πραξικόπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ;
- Γιατί στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχει πρεσβεία των ΗΠΑ ! 

26 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα της 44ης Ευρωπαϊκής Μπριγάδας «José Martí» (7 έως 23 Ιουλίου 2014)

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή  4,5,6 Ιουλίου
  • Άφιξη και παραλαβή  των μελών της μπριγάδας.
  • Μεταφορά τους στο Διεθνές  Κάμπινγκ «Julio Antonio Mella” (CIJAM).

Δευτέρα 7 του Ιούλη
  • 07:00. Εγερτήριο ,Πρωινό
  • 09:00. Κατάθεση στεφανιού στην προτομή του "Julio Antonio Mella"
  • 10:00. Εκδήλωση καλωσορίσματος, Γενικές Πληροφορίες
  • 12:00. Γεύμα
  • 14.30.  Διάλεξη  με θέμα " Χοσέ Μαρτί "
  • 17.30. Πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών
  • 18.00. Δείπνο  
  • 20:00. Πολιτιστική εκδήλωση  καλωσορίσματος στο κάμπινγκ 

25 Μαρτίου 2014

44η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα «Χοσέ Μαρτί» - 2014 (Πρόσκληση)

Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) σας προσκαλεί να πάρετε μέρος στην 44η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα «Χοσέ Μαρτί» που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 23 Ιουλίου 2014, και θα είναι αφιερωμένη στην 55η επέτειο του θανάτου του κομαντάντε Καμίλο Σιενφουέγος.

Η μπριγάδα αυτή, που πραγματοποιείται για 44η φορά, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς την χώρα μας μέσα από τα βιώματα και την ιστορική κληρονομιά του Εθνικού μας Ήρωα Χοσέ Μαρτί , καθώς και για μια αδερφική ανταλλαγή μεταξύ της Κούβας και των φίλων της, πάνω σε  επίκαιρα θέματα σχετικά με την Κούβα.

Επιπλέον, στοχεύει να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της κουβανικής πραγματικότητας  μέσω της πραγματοποίησης εθελοντικής εργασίας σαν συμβολή της αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη της χώρας.

22 Μαρτίου 2014

300 Νο2, επιστρέφει το δηλητήριο

του Rolando Pérez Betancourt 
23/1/2014


Επτά χρόνια μετά  την εμφάνιση στις οθόνες της ταινίας «300», μιας σκανδαλώδους παρερμηνείας της μάχης των Θερμοπυλών,  ήδη κυκλοφόρησε το τρέιλερ του δεύτερου μέρους «300: H καταγωγή μιας αυτοκρατορίας» που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον  Μάρτιο (2014).
Το φιλμ βασίζεται και πάλι σε ένα κόμικ  του Frank Miller  και σύμφωνα με πληροφορίες «συνεχίζει στο μονοπάτι  των εικόνων βίας  της  πετυχημένης πρώτης ταινίας».

Cafe Cantante (La Habana) - [VIDEO]

19 Μαρτίου 2014

17 Μαρτίου 2014

GUANTANAMERA (Greek Subtitles)


Mitin en apoyo a los Cinco en la Plaza Trafalgar


Numerosas organizaciones participaron en un militante mitin de solidaridad con los Cinco en la famosa Plaza Traalgar en Londres, el domingo 9 de marzo, día después de que concluyó la Comisión. Cientas de personas escucharon el mensaje y recibieron literatura sobre la misión heróica de los Cinco y la campaña por su libertad. La acción fue iniciada por la organización británica Rock Around The Blockade. Entre las organizaciones que participaron fueron el Comité Nacional para la Libertad de los Cinco, Vancouver Free the Five, cubanos viviendo en el exterior, grupos colombiano y bolivianos, etc.

¡Vea el video haciendo 
clic aquí­ y más información sobre el acto aquí.

La Comisión Internacional Commission reclama a Obama, ¡Libertad para los Cinco!

El 7 y 8 de marzo en Londres, testigos expertos, abogados y familiares de los Cinco Cubanos, dieron testimonios contundentes ante una audiencia de más de 250 personas en la prestigiosa Sociedad de Derecho, abogando por la liberación inmediata de los tres miembros de los Cinco todavía en prisiones de Estados Unidos.

René González estaba previsto para ser el testigo principal, pero el gobierno británico le negó una visa, diciéndo que, como persona encarcelada por más de cuatro años, era razón suficiente para negarle entrada a Inglaterra.

16 Μαρτίου 2014

Το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα βραβεύτηκε στην Κούβα

Πηγή: cubadebate.cu

Το νέο εμβόλιο (VAXIRA anti-idiotípicaΗ ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC)  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αμφιθέατρο “Manuel  Sanguily” της έδρας Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας  επέλεξε ομόφωνα το «VAXIRA».

15 Μαρτίου 2014

GRUPO COMPAY SEGUNDO , Aθήνα 2/7/2014

Οι Θρυλικοί Grupo Compay Segundo στέλνουν χαιρετισμό και μας προσκαλούν στην μεγάλη συναυλία που θα δώσουν για το Ελληνικό κοινό την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στο 1ο Ojos Latinos Festival στην Αθήνα.

14 Μαρτίου 2014

Από τον πιο σύντομο αιώνα της ιστορίας στον 21ο

Pedro de la Hoz
 23/1/2014

Οι ιστορικές περίοδοι  δεν συμπίπτουν πάντα με τις χρονικές. Ο μαρξιστής ιστορικός  Eric Hobsbawn  καθόρισε την πραγματική διάρκεια του 20ου αιώνα σε μόλις 75 χρόνια, τοποθετώντας  δύο ακραία γεγονότα σαν την αρχή και το τέλος του: Tον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.    Προφανώς δεν επρόκειτο για κάποιο καπρίτσιο. Εκτίμησε ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε  ένας κύκλος της προϊστορίας του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο  ο κόσμος άλλαξε με ριζοσπαστικό τρόπο  με το ξέσπασμα του Ευρωπαϊκής πολεμικής σύρραξης το 1914  και  ξανά άλλαξε  με την  κρίση του σοσιαλιστικού συστήματος στη Γηραιά Ήπειρο το 1989.

Πέθανε στην Αβάνα η ηρωίδα της Μονκάδα Melba Hernández

Φωτογραφία: Juan Moreno
Πηγή: cubadebate.cu

Πέθανε το βράδυ της Κυριακής 9 Μάρτη στην Αβάνα η Melba Hernández Rodríguez del Rey, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας. Η  Melba Hernández Rodríguez del Rey γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1921 στην επαρχία LasVillas από οικογένεια μαχητών των Πολέμων της Ανεξαρτησίας και σπούδασε δικηγόρος στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας αποφοιτώντας το 1943. Συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα και εντάχθηκε από τους πρώτους στο επαναστατικό κίνημα υπό την ηγεσία του Φιδέλ.

12 Μαρτίου 2014

Gato Tuerto (La Habana)

PROGRAMA 44 BRIGADA EUROPEA JOSE MARTÍ


Viernes 4, Sábado 5 y Domingo 6 de Julio
- Arribo de los brigadistas
 -  Traslado y alojamiento en el  Campamento Internacional “Julio Antonio Mella” (CIJAM)
Opcionales:  POR AMISTUR para los brigadistas que deseen.   


 Lunes 7 de julio
07:00 hrs.                    Desayuno
09:303 hrs.                   Ofrenda Floral ante el busto de “Julio Antonio Mella”
10:00 hrs.                     Actividad de Bienvenida. Información General.
12:00-13:30 hrs.          Almuerzo
14.30 hrs.                     Conferencia sobre “José Martí”
17.30 hrs.                     Primera reunión con los jefes de delegaciones.
18.00 hrs.                    Cena.
20:00 hrs.                    Actividad  Cultural de bienvenida en el Campamento.

44 CONTINGENTE DE LA BRIGADA EUROPEA “JOSÉ MARTÍ” 2014

  
CONVOCATORIA

El Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos les convoca a participar en la Brigada Internacional de Trabajo Voluntario “José Martí”, que tendrá lugar  del 7 al 23 de julio  del 2014 en el marco del 55 aniversario de la desaparición física del Cmdte. Camilo Cienfuegos.

Integrar esta Brigada, con motivo de celebrarse su edición No. 44,  constituye una excelente oportunidad  para conocer nuestro país, a través de las vivencias y el legado histórico de José Martí, Héroe Nacional de Cuba, así como  propiciar el intercambio fraternal entre cubanos y amigos de sobre temáticas de actualidad e interés relacionadas con Cuba.

10 Μαρτίου 2014

Η διαδήλωση στο Λονδίνο


Την Κυριακή 9 Μαρτίου  πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Trafalgar  στο κέντρο του  Λονδίνου η διαδήλωση αλληλεγγύης στους Πέντε στα πλαίσια της Διεθνούς Συνόδου «Voices for the Five”. Συμμετείχαν διαδηλωτές από την Κούβα,  Οργανώσεις Αλληλεγγύης από το Ηνωμένο Βασίλειο και  αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες, που πήραν μέρος  στην  Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των Πέντε στις 7 και 8 Μαρτίου.

8 Μαρτίου 2014

Κούβα και Αφρική

Η συμβολή της Κούβας στην υπόθεση 
της απελευθέρωσης της Αφρική
Εκδότης: Διεθνές Βήμα
Η διεθνιστική αποστολή εκπληρώθηκε στο ακέραιο. Οι μαχητές μας ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα με το μέτωπο ψηλά, παίρνοντας μαζί τους μόνο την αγάπη του λαού της Αγκόλας, τα όπλα με τα οποία είχαν πολεμήσει με τόση μετριοφροσύνη και ανδρεία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, την ικανοποίηση του εκπληρωμένου καθήκοντος και τις τιμημένες σορούς των αδερφών μας -ανδρών και γυναικών- που έπεσαν στη μάχη.[...]

Είναι λίγες οι στιγμές στην ιστορία που ένας πόλεμος -η πιο τρομερή, συγκλονιστική και επίπονη ανθρωπιστική πράξη- συνοδεύεται σε τέτοιο βαθμό από τον ανθρωπισμό και την ταπεινοφροσύνη εκ μέρους των νικητών, παρόλη τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία αυτών των αξιών στις γραμμές εκείνων που τελικά ηττήθηκαν."


Φιντέλ Κάστρο

7 Μαρτίου 2014

Voices for The Five

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Λονδίνο Διεθνής Διάσκεψη  για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών που κρατούνται στις βορειοαμερικάνικες φυλακές εδώ και 15 χρόνια μόνο και μόνο επειδή  εισχώρησαν στις αντεπαναστατικές οργανώσεις της Μαφίας του Μαιάμι και απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κούβα αλλά και στον έδαφος των ΗΠΑ.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης οργανώνεται  ιντερνετική καμπάνια συλλογής  μηνυμάτων συμπαράστασης – υπογραφών. Η μέχρι τώρα  συμμετοχή από την Ελλάδα εμφανίζεται  ΕΔΩ .

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε στην καμπάνια είναι εύκολο και γρήγορο. Συμπληρώνετε όνομα, χώρα και προαιρετικά κάποιο μήνυμα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα ανεβάσματος φωτογραφίας (μέχρι 20ΜΒ). Οι νέες υπογραφές προστίθενται στο site κάθε 48 ώρες.

5 Μαρτίου 2014

Ο Τσε Γκεβάρα μιλάει στους νέους

ISBN: 9789608821415
Συγγραφέας: Ernesto Che Guevara
Εκδότης: Διεθνές Βήμα
Η συλλογή περιλαμβάνει οκτώ ομιλίες που ο Γκεβάρα απηύθυνε σε συγκεντρώσεις νέων σε πανεπιστήμια και συνέδρια από το 1959 ως το 1964.

Η συλλογή αυτή δεν είναι "εγχειρίδιο για αρχάριους" πάνω στον Τσε. Ο θρυλικός επαναστάτης που γεννήθηκε στην Αργεντινή και συνέβαλε στην ηγεσία της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης της αμερικανικής ηπείρου και στην εγκαινίαση της ανανέωσης του μαρξισμού μιλάει σε ισότιμη βάση με τη νεολαία της Κούβας και του κόσμου.

Με φρεσκάδα και αμεσότητα, εξηγεί πώς διαμορφώθηκαν οι δικές του αντιλήψεις καθώς και των άλλων νέων ηγετών της κουβανικής εξέγερσης σχετικά με τη δυνατότητα των αγροτών και των εργαζομένων στις πόλεις να δημιουργήσουν ενεργά μια νέα κοινωνία. Εξηγεί πώς ο ίδιος ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να γίνει ένας διάσημος γιατρός, και πώς από γιατρός έγινε comandante, διευθυντής Εθνικής Τράπεζας, υπουργός Βιομηχανίας, αλλά, πάνω απ' όλα, "ένας πολιτικός του λαού".

Η δική μας Αμερική

Ιστορικά κείμενα από τον αγώνα
 για την  ανεξαρτησία της Κούβας
 και της Λατινικής Αμερικής (1882-1895)
ISBN: 9789609819428
Συγγραφέας: José Marti
Εκδότης: Διεθνές Βήμα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί" παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, μερικά αντιπροσωπευτικά κείμενα του Χοσέ Μαρτί (1853-1895), επαναστάτη, ποιητή, συγγραφέα και ήρωα του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας από τον ισπανικό αποικιοκρατικό ζυγό. Η αντι-ιμπεριαλιστική και παν-Αμερικανική του οπτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διεθνιστικών παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που τροφοδότησαν την κουβανική επανάσταση που θριάμβευσε το 1959.

Την ελληνική έκδοση των κειμένων αυτών προλογίζει ο Αρμάντο Χαρτ, ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της κουβανικής επανάστασης και πρώην υπουργός πολιτισμού της Κούβας.

"Πλέον κάθε μέρα κινδυνεύω να δώσω τη ζωή μου για τη χώρα μου και για το καθήκον μου, εφόσον είμαι πεισμένος γι' αυτό και έχω το θάρρος να το πραγματοποιήσω - το καθήκον να εμποδίσουμε έγκαιρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που η Κούβα αποκτά τη ανεξαρτησία της, να επεκταθούν στις Αντίλλες και επομένως να ορμήσουν με μεγαλύτερη βία στα εδάφη της δικής μας Αμερικής. Ό,τι έκανα μέχρι σήμερα και ό,τι πρόκειται στο εξής να κάνω, είναι για αυτό τον σκοπό."

Χοσέ Μαρτί

4 Μαρτίου 2014

Γεγονότα, δικαιοσύνη και εκφρασμένη αξία

Σθεναρή υπεράσπιση μιας υπόθεσης:
Tης απελευθέρωσης των φυλακισμένων στις ΗΠΑ κουβανών ηρώων

LUIS TOLEDO SANDE


Η Βραζιλιάνικη   έκδοση  «Oι τελευταίοι στρατιώτες του ψυχρού πολέμου» (Companhia das Letras, 2011), πραγματικά άξιζε το Βραβείο «Βραζιλία της Λογοτεχνίας» στην κατηγορία του Ρεπορτάζ, που του απονεμήθηκε την ίδια χρονιά που μεταφράστηκε στα ισπανικά. O συγγραφέας του  Fernando Morais , γεννημένος στην Βραζιλία το 1946, είναι ένα καλό παράδειγμα  για το ότι τα σύνορα ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον συγγραφέα είναι τουλάχιστον συζητήσιμα.

3 Μαρτίου 2014

Brigada 2013 CUBA



Φωνές για τους Πέντε (Λονδίνο 7-8 Μαρτίου)

Ο René González, η Alice Walker, ο Ramsey Clark και ειδικοί προσκεκλημένοι συμμετέχουν στο Λονδίνο, στην Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για την υπόθεση των Πέντε Κουβανών.

Μπορείς και συ να προστεθείς σ’ αυτούς, στέλνοντας το μήνυμά σου εδώ:

Αγαπητοί φίλοι,

Με χαρά σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για την υπόθεση των Πέντε Κουβανών και για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Λονδίνο στις 7 και 8 Μαρτίου.

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια