28 Αυγούστου 2014

USAID: Μυστική επιχείρηση κατά της Κούβας

του Stuart J. Hooper

Οι επιπτώσεις της δράσης των παράνομων υπονομευτικών ομάδων "βοήθειας" και "ανάπτυξης"  θα  μπορούσε να είναι καταστροφικές. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Associated Press (AP)  αναφέρει λεπτομερώς την ιστορία ενός Κουβανού που γνώρισε ξένους επισκέπτες  στο Πανεπιστήμιο  και άρχισε να πιστεύει ότι  ήταν  φίλοι του. Αλλά αυτοί οι επισκέπτες, ήταν στην πραγματικότητα, σε μυστική αποστολή  του “Βορειοαμερικάνικου Οργανισμού για την Διεθνή Ανάπτυξη” (USAID).

Η εταιρεία “Creative Associates”, είχε προσληφθεί από του USAID  με σκοπό να προσλάβει νεολαίους από το Περού, την Βενεζουέλα και την Κόστα Ρίκα και να τους στείλει στην Κούβα για να εντοπίσουν άτομα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αντικομουνιστικές δράσεις. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που δημιούργησε το  κουβανικό Twitter (ZunZuneo) , μία ακόμα προσπάθεια για να υποκινήσουν εξέγερση στο νησί. Ο USAID δημιούργησε ένα έργο με βιτρίνα την πρόληψη του AIDS, μέσω του οποίου οι νεαροί πράκτορες εργάζονταν για να εντοπίσουν εκείνους που θα μπορούσαν να συμμετέχουν  σε δράσεις κατά της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο.

25 Αυγούστου 2014

Είναι ώρα να προσεγγίσουμε λίγο περισσότερο την πραγματικότητα

Φιντέλ Κάστρο Ρους

Παρακάλεσα τους εκδότες της Γκράνμα να με απαλλάξουν από την τιμή του να δημοσιεύσουν αυτό που πρόκειται να γράψω στην πρώτη σελίδα του επίσημου οργάνου του Κόμματός μας, διότι πρόκειται να εκφράσω προσωπικές απόψεις πάνω σε θέματα που, για τους γνωστούς λόγους υγείας και χρόνου, δεν μπόρεσα να τις καταθέσω στα συλλογικά όργανα της καθοδήγησης του Κόμματος και του Κράτους, όπως τα Συνέδρια του Κόμματος ή τις αντίστοιχες συναντήσεις της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.

Στην εποχή μας τα προβλήματα γίνονται κάθε φορά και πιο πολύπλοκα και οι ειδήσεις αναπαράγονται με ταχύτητα φωτός, όπως πολλοί γνωρίζουν. Τίποτα δεν συμβαίνει σήμερα στον κόσμο μας που να μην μας διδάσκει κάτι, σε όσους από μας επιθυμούμε ή είμαστε ικανοί ακόμα να κατανοούμε τις νέες πραγματικότητες.
Το ανθρώπινο ον είναι μια περίεργη μίξη από τυφλά ένστικτα από τη μια και από  συνειδητές πράξεις από την άλλη.

20 Αυγούστου 2014

Το Hip Hop είναι κουλτούρα που πηγαίνει πέρα από την Rap


Το Δέκατο Διεθνές Συμπόσιο για to Κουβανικό Hip Hop ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου στην Αβάνα, και θα αποτίσει φόρο τιμής  στα 15 χρόνια καλλιτεχνικής ζωής του ράπερ  Adverzario, καθώς και  στην  “moña”, εθνική παραλλαγή αυτού του είδους.

"To Hip Hop είναι μία κουλτούρα που πηγαίνει πέρα από την  ραπ", δήλωσε ο Cosme Oliva, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του  Οργανισμού Κουβανικού Rap.

18 Αυγούστου 2014

Η κοινή μοίρα της δικής μας Αμερικής και ο Φιντέλ


Αβάνα, 14/82014 – «Η κοινή μοίρα της δικής μας Αμερικής» είναι ό τίτλος του νέου βιβλίου του  Abel González Santamaría, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, που παρουσιάστηκε εδώ την Τετάρτη στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων  για την συμπλήρωση των 88 χρόνων του ιστορικού ηγέτη της Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο συγγραφέας, έγκυρος αναλυτής και  φανατικός υποστηρικτής  της ενότητας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, περιέγραψε στους αναγνώστες  το  περιεχόμενο του βιβλίου και παρουσίασε φωτογραφίες, διαγράμματα και αναλύσεις σχετικά με την ιστορικότητα του αγώνα ανεξαρτησίας της ηπείρου.

15 Αυγούστου 2014

Άλλο ένα ανατρεπτικό σχέδιο, μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής κατά της Κούβας

Προφυλακτικά USAID, νέοι κουβανοί, ζητάμε αντιφρονούντες ηγέτες
Fidel Rendón Matienzo

Η αποστολή  που ανέθεσε η κυβέρνηση τω ΗΠΑ στους λατινοαμερικάνους νεολαίους, ήταν να προωθήσουν πολιτική αλλαγή μέσω προγραμμάτων υγείας και αποτελεί μέρος της στρατηγικής ανατροπής της Επανάστασης, όπως επισημαίνουν ειδικοί στην βορειοαμερικάνικη εξωτερική πολιτική.


13 Αυγούστου 2014

Candido Fabré y su banda - Estamos contigo



Έκθεση φωτογραφίας για τον Φιντέλ

Στις 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί  Έκθεση με βίντεο και φωτογραφίες του Roberto Chile πάνω στην ζωή του ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο με αφορμή την συμπλήρωση των 88 χρόνων του.  Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μνημείου του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτέμβρη.

Ο Κουβανός σκηνοθέτης ντοκιμαντερίστας και φωτογράφος, Roberto Chile, κατέγραφε με τον φακό του  για πάνω από 25 χρόνια  τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, συνοδεύοντας από το 1984 έως το 2006 τον Φιντέλ σαν προσωπικός οπερατέρ στην Κούβα και στο εξωτερικό.

12 Αυγούστου 2014

Η Κούβα παγκόσμιος πρωταθλητής μπέιζμπολ sub15

 ¡ asere... somos campeones !


Mε μια εντυπωσιακή εμφάνιση την Κυριακή στο στάδιο “Teodoro Mariscal de Mazatlán”  στο Μεξικό, η ομάδα της Κούβας νίκησε 6-3 την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών και κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπέιζμπολ sub15. 

Στον “μικρό τελικό” η Βενεζουέλα κατέκτησε την 3η  θέση συντρίβοντας την Ταιπέι (Κίνα), ενώ την πέμπτη και έκτη θέση κατέκτησαν το Μεξικό και ο Παναμάς. Οι υπόλοιπες χώρες κατέκτησαν τις επόμενες θέσεις ως εξής:  Ιαπωνία (7η) , Βραζιλία (8η), Αργεντινή (9η), Αυστραλία (10η), Γερμανία (11η), Ιταλία (12η), Τσεχία (13η), Γουατεμάλα (14η), Νέα Ζηλανδία (15η), Νότια Αφρική (16η), Χονκ Κονγκ (17η) και  Λιθουανία (18η).


7 Αυγούστου 2014

s.o.s. palestina

Η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, 
δημιουργεί ένα κύμα πόνου και θανάτου πάνω από την Γάζα.
La ayuda militar que Estados Unidos proporciona a Israe
l genera una ola de dolor y muerte sobre Gaza.
Foto: Ilustración: Vladimir Fernández

5 Αυγούστου 2014

ΚΟΥΒΑ: Ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα

Σημαδούρες μήκους ενός μέτρου, σαν αυτή, χρησιμοποιήθηκαν
 το 2012 στην Ινδονησία, στο πλαίσιο ενός έργου για την
 προστασία  του  κοραλλιογενούς υφάλου. Οι σημαδούρες που
 θα  χρησιμοποιηθούν στην Κούβα θα έχουν μήκος 4 μέτρων

Η Κούβα, όπως και τα περισσότερα κράτη της Καραϊβικής, στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις δαπανηρές και ρυπογόνες ντιζελογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί προς την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εξασφάλιση σημαντικού μέρους των αναγκών της σε πετρέλαιο θα άλλαζε τη γεωπολιτική όψη της περιοχής και θα επηρέαζε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και τη Βενεζουέλα, από την οποία εισάγει τα δύο τρίτα των αναγκών της σε πετρέλαιο. 


3 Αυγούστου 2014

Η Κούβα καταδικάζει και πάλι την ισραηλινή επιθετικότητα

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας  συνεχίζει να εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία του για σοβαρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον μη στρατιωτικών στόχων, που έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς, και τη μαζική καταστροφή  περιουσιών και  υποδομών. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας καλεί και πάλι όλα τα κράτη, διεθνείς οργανισμούς και φορείς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,  την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να απαιτήσει την άμεση παύση της ισραηλινής επιθετικότητας, την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την αποκατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, για την διατήρηση της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων.

Η Κούβα επαναλαμβάνει την έντονη καταδίκη αυτής της νέας επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του λαού της Λωρίδας της Γάζας, και επιβεβαιώνει την αταλάντευτη αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ .


Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια