28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα συγχαρητήρια που αξίζουν στο Μαδούρο


Την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, είχα ακούσει την παρέμβαση του προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μίλησε 12 λεπτά. Δεν μπορούσε να διαφωνήσει κανείς.

Το βράδυ, η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας πέρασε από το Μπρονξ όπου ένα ενθουσιώδες πλήθος την περίμενε. Εκεί είχε πάει ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος άφησε ανάμεσα τους άσβηστες μνήμες.

Στο ύψος της διεθνούς συγκυρίας που ζούμε, διάφορα πρόσωπα εξέφρασαν ιδέες και σκέψεις με βάθος. Σ' αυτή την ιστορική συνάντηση θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ότι, μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες, συμμετέχουμε εκατομμύρια άνθρωποι.


27 Σεπτεμβρίου 2014

54η επέτειος ίδρυσης των CDR (+video)

Με σκοπό την κινητοποίηση του λαού στο έργο της υπεράσπισης της Επανάστασης και των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, σε άμεση συνεργασία με τους ανθρώπους και τις οικογένειες στις γειτονιές δημιουργήθηκαν στις 28 Σεπτέμβρη του 1060, οι “Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης” (CDR -  Comités de Defensa de la Revolución).

Η οργανωτική δομή των CDR  ξεκινά από το τετράγωνο, συνεχίζει στην γειτονιά, τον Δήμο, την Επαρχία και καταλήγει σε πανεθνική συγκρότηση. Στους 133.000 περίπου πυρήνες τους συμμετέχουν σχεδόν οκτώ εκατομμύρια κουβανοί πολίτες  άνω των 14 ετών, χωρίς διάκριση φύλλου, φυλής ή θρησκείας. 


USAID: Ενας Οργανισμός για ανατροπές

Πηγή:  radiorebelde.cu

Από το 1959 η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταστρέψει την Κουβανική Επανάσταση. Έχει δοκιμάσει τα πάντα,  οικονομικό πόλεμο, στρατιωτική επέμβαση, απόπειρες ανατροπής  και  αδιάκοπη εχθρική προπαγάνδα.  Ο  Λευκός Οίκος, από τον Αιζενχάουερ μέχρι τον Ομπάμα , έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες, δολιοφθορές και κάθε είδους ανατρεπτική δράση εναντίον του κουβανικού λαού. Η  έλευση του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο τον Ιανουάριο του 2009  ενθάρρυνε τις προσδοκίες για μια θετική αλλαγή, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη σε σχέση με την Κούβα, «νέα αρχή» που διακήρυξε ο Πρόεδρος, παρουσίασε εκ νέου την παραδοσιακή διγλωσσία  των ηγετών των ΗΠΑ. 

22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα πιο “εμπορικά” κουβανικά τραγούδια της δεκαετίας

 της  Yisell Rodríguez Milán

Είναι γεωγραφικά περίεργο το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κουβανική μουσική. Σύμφωνα με ενημέρωση του Κουβανικού Οργανισμού Δικαιωμάτων Μουσικοσυνθετών (ACDAM) , οι βασικές χώρες που αποφέρουν κέρδη στο νησί από την χρήση οποιουδήποτε κουβανικού μουσικού έργου είναι, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Νορβηγία, η Αυστρία και η  Ιταλία.


21 Σεπτεμβρίου 2014

Η Κούβα στο 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ


Γιά άλλη μια χρονιά, εκατοντάδες φίλοι της Κούβας  έδωσαν το παρόν στο καθιερωμένο ραντεβού στο μπάρ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης στην Διεθνούπολη του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ που πραγματοποιήθηκε από  18 έως  20 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Στον χώρο διακινήθηκαν επίσης βιβλία για την Κούβα, το περιοδικό του Συνδέσμου και την πρώτη ημέρα (18/9) παρουσιάστηκαν σε βιντεοπροβολή τα ζωγραφικά έργα του Αντόνιο Γκερέρο.

19 Σεπτεμβρίου 2014

Η Τελική Έκθεση της Διεθνούς Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση των Πέντε Κουβανών


Δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο της τελικής έκθεσης της Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των πέντε Κουβανών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2014.                                            ( Ισπανικά  /  Αγγλικά )

Στον πρόλογο, ο οποίος γράφτηκε από τον Ρενέ Γκονζάλες, ενός από τους πέντε που έχει ήδη απελευθερωθεί αφού εξέτισε το σύνολο της  άδικης ποινής του στις ΗΠΑ., αναφέρεται ότι το ντοκουμέντο αυτό «θα βοηθήσει να αποδείξουν στις βορειοαμερικάνικες αρχές, ότι η νομική άποψη μερικών από τους πιο διακεκριμένους νομικούς του κόσμου είναι ότι, στην περίπτωσή μας, η μοναδική δίκαιη λύση είναι η ανεπιφύλακτη συγνώμη και η άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τριών αδερφών μας που παραμένουν φυλακισμένοι.

Το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, εστάλη στην “Χ Διεθνή Συνάντηση  Αλληλεγγύης με τους Πέντε και ενάντια στην τρομοκρατία” , που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα στις 11 και στις 12 Σεπτέμβρη.  



17 Σεπτεμβρίου 2014

Gracias por lo que hiciste en la vida. Gracias Juan Formell y que tu musica siga!


Aφιέρωμα στον  Juan Formell ,  ιδρυτή και διευθυντή  της θρυλικής κουβανικής ορχήστας "Los Van Van" ,του Cesar Pupy Pedroso με  την συμμετοχή των μεγάλων τραγουδιστών και καλλιτεχνών της Κούβας:  Alexader Abreu, Angel Bonne, Pedrito Calvo, Mandy, Isaac Delgado, Omara Portuondo, Elio Reve y su Charangon, και άλλων.

15 Σεπτεμβρίου 2014

Mensaje solidario desde Grecia por la liberación de Los Cinco

Atenas.-. El movimiento de amistad con Cuba en Grecia dio a conocer hoy el contenido de la carta de solidaridad dirigida al X Coloquio Internacional por la liberación de Los Cinco, celebrado en La Habana. En la misiva, las organizaciones firmantes expresaron su deseo de “unir nuestra voz con el movimiento mundial de solidaridad y con el pueblo cubano, exigiendo al Presidente (Barack) Obama la liberación inmediata de Gerardo Hernández, Ramón Labañino y Antonio Guerrero”, tres de los Cinco antiterroristas cubanos aún presos en Estados Unidos. 

16 χρόνια αδικίας για Πέντε Κουβανούς αγωνιστές

  Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 16 χρόνια από τη σύλληψη των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες και Ρενέ Γκονσάλες στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Οι “Πέντε Κουβανοί” (γνωστοί ως Cinco Heroes ή Cuban Five) είχαν σταλεί από τις αρχές της χώρας τους για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα την πολιτεία της Φλόριδας, οι οποίες κατά τη δεκαετία του '90 ιδιαίτερα, είχαν οργανώσει και εκτελέσει πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κουβανικό έδαφος, με πάνω από 5.500 θύματα, νεκρούς και ακρωτηριασμένους.

Το ιστορικό της υπόθεσης


Μετά την διάλυση του σοσιαλιστικού μπλοκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Κούβα υποχρεώθηκε να στηριχτεί στον τουρισμό της για να ενισχύσει το εθνικό της εισόδημα. Για να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης του νησιού της Καραϊβικής, οι ακροδεξιές οργανώσεις με έδρα το Μαϊάμι (Alpha
66, F4 Commandos, Cuban American NationalFoundation, Brothers to the Rescue κ.α.) οργάνωσαν και εκτέλεσαν δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις με εκατοντάδες θύματα, κουβανούς πολίτες κύρια αλλά και ξένους, με πιο γνωστή την περίπτωση του Ιταλού Φάμπιο ντι Τσέλμο που σκοτώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Κοπακαμπάνα. Για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, η κουβανική κυβέρνηση έστειλε στη Φλόριδα τους Ερνάντες, Λαμπανίνο, Γκερέρο, Φ. Γκονσάλες και Ρ. Γκονσάλες, για να διεισδύσουν σ' αυτές τις οργανώσεις, “στελεχομένες” από αντικαθεστωτικούς κουβανούς αλλά και κοινούς εγκληματίες της τοπικής μαφίας, με σκοπό να συγκεντρώσουν στοιχεία και να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις.


14 Σεπτεμβρίου 2014

Mensaje de solidaridad dirigido al X Coloquio Internacional por la liberación de los Cinco en La Habana


Estimados delegados/as, compañeros/as

En medio de la gira de las obras de Antonio Guerero en todo territorio griego, que se inauguró al inicio de Mayo y durará hasta el fin de Diciembre del año presente, los amigos y solidarios con Cuba y la causa de los Cinco Héroes Cubanos revolucionarios nos reunimos ayer, en Atenas.

Estimamos que el mejor aporte a la causa de los Cinco es organizar más fuerte las actividades de solidaridad, honrando de ese modo el aniversario de los 16 años de la detención e injusto encarcelamiento de los Cinco el las prisiones del imperio.

Evaluamos el exitoso curso de la exibición de las obras de Tony en Grecia hasta ahora, que constituye en 7 presentaciones con la participación, aproximadamente, de más de 1000 personas, y la recogida de firmas de apoyo en una cantidadl de más de 500.

5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Φιντέλ για τον John McCain

Ή θα θριαμβεύσουν οι ιδέες της δικαιοσύνης ή η καταστροφή

Φιντέλ Κάστρο , 31/8/2014
Mετάφραση: prensa-rebelde.blogspot.gr

[…]  Όπως είναι γνωστό, ο John McCain ήταν ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στις εκλογές του 2008. Έγινε γνωστός σαν προσωπικότητα, όταν την εποχή που ήταν πιλότος καταρρίφθηκε την ώρα που το αεροπλάνο του βομβάρδιζε την πολυπληθή πόλη του Ανόϊ. 

3 Σεπτεμβρίου 2014

Η Κούβα παρουσιάζει νέα προϊόντα για την καταπολέμηση του καρκίνου




H φαρμακευτική εταιρεία  “Labiofarm”  που εξειδικεύεται  στα φάρμακα για τον καρκίνο, θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβρη  νέα προϊόντα για την αντιμετώπιση της νόσου  κατά την διάρκεια Συνεδρίου στην Αβάνα.

Η μεγάλη εκδήλωση “Labiofam 2014” έχει προγραμματιστεί στις 22-25 Σεπτέμβρη στο Συνεδριακό Μέγαρο στην Αβάνα, με αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών ειδικών  από διαφορετικές περιοχές και στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της νόσου, η οποία είναι η κύρια αιτία  θάνατου στο νησί από το 2012.

1 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινά σήμερα η νέα σχολικά χρονιά στην Κούβα


Πάνω από 2.000.000  σπουδαστές όλων των βαθμίδων θα έχουν πρόσβαση στο καθολικό και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Θυμόμαστε την αντίστοιχη ημέρα πέρσι στην Αβάνα που η πόλη, πραγματικά, "γύρισε διακόπτη" !


Παρά το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο είχαμε περισσότερη ζέστη από  Αύγουστο και  Ιούλιο, την Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη η Αβάνα «γύρισε διακόπτη».  Το χαλαρό καλοκαιρινό κλίμα εξαφανίστηκε από τους δρόμους και ξαφνικά είχες την αίσθηση ότι η αυξήθηκε η ταχύτητα της πόλης. Η αιτία απλή και αναμενόμενη, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύριων κάθονται στα θρανία πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χώρια οι δάσκαλοι και καθηγητές τους.

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια