24 Φεβρουαρίου 2015

Εκδήλωση Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" στο ASCLAYE



Γιορτάζουμε την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών  επαναστατών από τις φυλακές των ΗΠΑ.
Το  τέλος του 2014 επιφύλαξε μια βαρυσήμαντη νίκη για το λαό της Κούβας, οι Πέντε βρίσκονται πλέον στην πατρίδα τους, έτοιμοι για την επόμενη αποστολή υπεράσπισης της σοσιαλιστικής Κούβας. 

Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από όλους όσους, παρά την αναγνώριση από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ της αποτυχίας της μέχρι τώρα πολιτικής του ιμπεριαλισμού, πασχίζουν να μας πείσουν ότι η ιστορική αυτή νίκη του κουβανικού λαού είναι αποτέλεσμα υποχώρησης της επανάστασης και συμβιβασμού με τον ιμπεριαλισμό. Απάντηση θα βρουν μελετώντας την επαναστατική διαδρομή του λαού της Κούβας μέχρι σήμερα.

Απαιτούμε την άμεση άρση του εμπορικού αποκλεισμού των ΗΠΑ Κατά της Κούβας.
Παράλληλα, διαχέεται η φήμη ότι “το εμπάργκο κατά της Κούβας τελείωσε”, ενώ  ο εμπορικός αποκλεισμός (εμπάργκο) που στραγγαλίζει πολύπλευρα το νησί από τις αρχές της Επανάστασης παραμένει, παρά τα αργά και βασανιστικά βήματα βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 



Η φιλία και αλληλεγγύη προς την Κούβα, έχει στη χώρα μας βαθιές ιστορικές ρίζες. Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Λάρισα, Σέρρες, Κεφαλονιά, Βόλος, Καλαμάτα), ο  παλαιότερος Σύνδεσμος της Ευρώπης, συμπλήρωσε μισό αιώνα δράσης. Είναι πολλές επίσης οι πολιτικές και μαζικές οργανώσεις και έντυπα που εκφράζουν σχετικά μόνιμα και σταθερά την αλληλεγγύη τους στην κουβανική Επανάσταση. Ξεχωριστής σημασίας στη δράση αλληλεγγύης είναι η αποστολή των διεθνιστικών μπριγάδων στην Κούβα, που οργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια.

Ενα πολύπλευρο δίκτυο συλλογικών μορφών και συσπειρώσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσουν δράση αλληλεγγύης προς την Κούβα.

Ξεχωριστή προσφορά σε αυτή τη δράση έχει η γνωστή  Πολιτιστική Αθλητική Ομάδα “Hasta la Victoria Siempre” που οργανώνει αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Κούβα, Παλαιστίνη κ.ά), ιδιαίτερα ποδοσφαιρικούς αγώνες αλληλεγγύης. Η “Hasta” υποστήριξε επίσης αθλητικά και καλλιτεχνικά, όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις για την αλληλεγγύη που έγιναν φέτος και ήταν εκεί σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση(ΕΡΤ, Καθαρίστριες κ.ά), αλλά και έβαλε περισσότερο από όλους το ζήτημα της αλληλεγγύης στα ΜΜΕ.  

Αισθητή έκανε την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα, και όχι μόνο, το Δίκτυο Bloggers “La Red Solid@ria Griega” που έκανε την εμφάνισή του το Μάιο του 2013, με το Ιντερνετικό Ψήφισμα για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, που υπέγραψαν πάνω από 50 blogs και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και διακινήθηκε σε πάνω από 10.000 χρήστες του διαδικτύου.

Υπάρχει επίσης σχετικά έντονη εκδοτική δραστηριότητα γύρω από την Κούβα και την επανάστασή της, που  κομμάτι  της αποτελεί το εκδοτικό “Διεθνές Βήμα”, μεγάλο μέρος των εκδόσεων του οποίου αφορούν την Κούβα, προσθέτοντας κάθε χρόνο νέα βιβλία στο οπλοστάσιο των αγωνιστών της προόδου και της αλληλεγγύης.

Ανάμεσα στα ποικιλόμορφα σχήματα καλλιτεχνών, διανοουμένων και άλλων φορέων προβολής και διάδοσης της κουβανικής και λατινοαμερικάνικης τέχνης και κουλτούρας, που αναπόσπαστο κομμάτι της είναι οι αξίες της επανάστασης, ξεχωρίζει ο κινηματογραφικός οργανισμός “New Star” o οποίος με συνέχεια και συνέπεια προβάλει τον κουβανικό κινηματογράφο, και κάθε χρόνο μας προσφέρει τουλάχιστον ένα Αφιέρωμα, μεταξύ άλλων.

Σε όλο αυτό το ποικιλόμορφο εγχείρημα της Αλληλεγγύης στη χώρα μας, ο σύλλογός μας, ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί”, προσθέτει τις ταπεινές του δυνάμεις, συμπορεύεται, συνδιοργανώνει ή συμμετέχει στην πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσεται.

Το 2014 (16ος χρόνος άδικης φυλάκισης των Πέντε) ήταν και για το κίνημα αλληλεγγύης  στη χώρα μας μια παραγωγική χρονιά, που έκλεισε με την απελευθέρωση των τριών Κουβανών Ηρώων που παρέμεναν μέχρι τότε στις βορειοαμερικάνικες φυλακές.  Αυτή τη χρονιά, εντάθηκε το κίνημα για την απελευθέρωση των Πέντε σε όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί” σε συνεργασία με την Αθλητική Πολιτιστική ομάδα “Hasta la Victoria Siempre”, τη στήριξη του Δίκτυου bloggers “La Red Solid@ria Griega”,των Εκδόσεων “Διεθνές Βήμα” και την πολύτιμη στήριξη της Κουβανικής Πρεσβείας οργάνωσε την Περιοδεία της Έκθεσης των έργων ζωγραφικής του Αντόνιο Γκερέρο, ενός από τους φυλακισμένους κουβανούς, με στόχο την προβολή της υπόθεσης και με αυτόν τον τρόπο στη χώρα μας.

Η Έκθεση που ξεκίνησε τον Μάιο στο Ernesto Art Café στη Ν. Φιλαδέλφεια τελείωσε τον Δεκέμβριο με την παρουσίασή της στα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου, πάλι στη Ν. Φιλαδέλφεια. Παρουσιάστηκε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, στο Φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ (βιντεοπροβολή  στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού). Πήγε στον Βόλο, στον ποδοσφαιρικό αγώνα της “Ηasta Siempre” αφιερωμένο στους Πέντε, που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός του Βόλου. Παρουσιάστηκε επίσης στις εκδηλώσεις του Ελληνοκουβανικού στην Καλαμάτα, στην Κεφαλονιά και στην Αθήνα, καθώς και σε μια πολύ ωραία εκδήλωση στην Ελευσίνα της Επιτροπής Ειρήνης και της Ομοσπονδίας Γυναικών. Παρουσιάστηκε  για μια εβδομάδα στο Αναψυκτήριο Σαν Φρανσίσκο  στον Κεραμεικό, και σε βιβλιοπαρουσίαση βιβλίου του Διεθνούς Βήματος στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Σε αυτές τις παρουσιάσεις εκατοντάδες άνθρωποι έμαθαν για την υπόθεση των Πέντε και συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 υπογραφές για την αποφυλάκιση τους, οι οποίες στάλθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή. Νέοι αγωνιστές πύκνωσαν τις γραμμές του ποικιλόμορφου κινήματος αλληλεγγύης στην Κούβα και την Επανάστασή της, που συνεχίζει προβάλλοντας το αίτημα του τερματισμού του εμπορικού αποκλεισμού (εμπάργκο)  της Κούβας, που έχουν επιβάλει εδώ και πάνω από 50 χρόνια οι ΗΠΑ.

Από τις φετινές πολύπλευρες παρεμβάσεις της αθλητικής πολιτιστικής ομάδας “Hasta la Victoria Siempre” ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την ποδοσφαιρικό αγώνα αλληλεγγύης στο Κιλκίς με το «Νεολαιίστικο Αλληλέγγυο Ρεύμα Κιλκίς» (ΝΑΡΚΙ). Πέρα από την αρτιότητα της διοργάνωσης, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η συζήτηση που ακολούθησε,  και γενικότερα αυτή η εκδήλωση είναι  ένα εξαιρετικό παράδειγμα  σύνδεσης του κινήματος αλληλεγγύης μας, με τα μαχόμενα τμήματα της νεολαίας που εμπνέεται από την Κουβανική Επανάσταση, στην προσπάθεια να χαράξει τον δρόμο της.

Κομβικό σημείο της δράσης μας, αποτέλεσε η φετινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) στη χώρα μας. Οι επισκέψεις και οι επαφές που πραγματοποίησε, και η πραγματικά ωραία εκδήλωση – συνάντηση που οργανώσαμε (Σύλλογος Χοσέ Μαρτί, Ηasta la Victoria Siempre, Red Solid@ria Griega και Διεθνές Βήμα) στο Ernesto Art Café στα πλαίσια της υποδοχής της κουβανικής αντιπροσωπείας. 

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου, η Κούβα βρέθηκε στο κέντρο της ειδησεογραφίας λόγω της ιστορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και της απελευθέρωσης των Πέντε. Η επίσκεψη του Αλεχάντρο Κάστρο στις αρχές του 2015 για την παρουσίαση του βιβλίου του “To τίμημα της ισχύος / η αυτοκρατορία του τρόμου”, που οργάνωσε η New Star, διατήρησε την Κούβα στην επικαιρότητα και η συζήτηση και το ενδιαφέρον για την Κούβα “χτύπησε κόκκινο”. Το βαρύ και πολύπλευρο πρόγραμμα της επίσκεψης, έκαναν την επίσκεψη μια μαζική ολόπλευρη προβολή των θέσεων της Κούβας, κάτι που θα το βρούμε θετικά μπροστά μας στις προσεχείς μας δράσεις.

Το 2015 μπήκε λοιπόν με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της πληροφόρησης γύρω από την ιστορική διαδρομή του κουβανικού λαού και τον αγώνα του για τον σοσιαλισμό, για τη σημερινή του αντίσταση και την πρακτική διεθνιστική αλληλεγγύη που επιδεικνύει. Αυτή τη συζήτηση είναι που οφείλουμε να βαθύνουμε με τους αγωνιστές ενάντια στα αδιέξοδα του καπιταλισμού σήμερα. Φυσικά η μεγάλη δημοσιότητα καθοδηγείται και διαμορφώνεται από τα αντιδραστικά και ιμπεριαλιστικά μέσα ενημέρωσης, που πασχίζουν να μετατρέψουν τη νίκη μας σε ήττα, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι η Κούβα “τα δίπλωσε”, “δεν θα αντέξει την ιμπεριαλιστική διείσδυση”, “θα γονατίσει μπροστά στο δολάριο” κλπ. Αυτές οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και θα ξαναπέσουν. Αυτό το ξέρουν καλά, πρώτα απ’ όλους οι ίδιοι οι διαμορφωτές τους. Όμως μαζί με την δήθεν συγκαταβατική μελαγχολία τους, περνάνε και κάτι άλλο. Λένε, “τώρα που τέλειωσε και το εμπάργκο….. “.

 Όμως, ο εμπορικός  αποκλεισμός (εμπάργκο) της Κούβας 
 Δ Ε Ν   Σ Τ Α Μ Α Τ Η Σ Ε.
 Τα ελάχιστα βήματα ομαλοποίησης και ο μακρύς δρόμος των διαπραγματεύσεων απέχει ακόμα πολύ από αυτόν τον στόχο. Το ζήτημα λοιπόν της άρσης του εμπορικού αποκλεισμού ,αλλά και της κοινής θέσης της ΕΕ, παραμένει στην πρώτη γραμμή για το κίνημα αλληλεγγύης προς την κουβανική Επανάσταση. Θα χρειαστεί να ενημερώσουμε, να εξηγήσουμε πολύ, πολλές φορές και σε πολλούς ανθρώπους ότι το εμπάργκο συνεχίζεται και η αλληλεγγύη μας στο νησί της Επανάστασης είναι το ίδιο απαραίτητη.

ΟΜΩΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ,
ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ.

Με αφορμή λοιπόν και τη  σημερινή μας εκδήλωση – συζήτηση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί, επιβεβαιώνει και δηλώνει ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλο τι κίνημα αλληλεγγύης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και συνεχίζουμε με την ίδια ένταση απαιτώντας:


ΝA TΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΚΕΛΙΣΜΟΣ (ΕΜΠΑΡΓΚΟ) ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια