1 Απριλίου 2015

Κούβα: Tέλος εμπάργκο, τέλος εποχής;

Έχουν περάσει τρείς ολόκληροι μήνες από τα ιστορικά  διαγγέλματα του κουβανού και  του βορειοαμερικανού Προέδρου, με τα οποία εξαγγέλθηκε η έναρξη της διαδικασίας βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.  Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν  και συνεχίζονται διμερείς επαφές και συνομιλίες σε Αβάνα και Ουάσινγκτον και αξιολογούνται κάποια  αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επιβεβαιώνονται αυτοί που έλεγαν ότι τα  όποια βήματα θα είναι  αργά και μικρά  και διαψεύδονται αυτοί (κυρίως εκτός Κούβας)  που θεώρησαν  ότι “ο πόλεμος τελείωσε”. 


Ειδικότερα η εντύπωση που έντεχνα καλλιεργήθηκε ότι “εμπάργκο τέλος”, αποδείχτηκε πολύ γρήγορα πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν. Ο  εμπορικός, οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός (εμπάργκο) συνεχίζεται κανονικά,  τα νομικά μέτρα που απαιτούνται για το σταδιακό λασκάρισμα του πολύπλευρου νομοθετικού πλαισίου στις ΗΠΑ, προχωρά πολύ  αργά και με την  αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση της βορειοαμερικάνικης άκρας δεξιάς, ειδικότερα της κουβανικής καταγωγής άκρας δεξιάς.
·   
     
Στις 12 Μαρτίου επιβλήθηκε στη γερμανική τράπεζα    Commerzbank, το τεράστιο πρόστιμο   1,7 δις δολάρια , που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο  πρόστιμο  που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ για  παραβίαση των κυρώσεων κατά της Κούβας.


·         Πριν  λίγες  μέρες  το Υπουργείο Οικονομικών  των  ΗΠΑ  ανακοίνωσε ότι σβήνει από την “μαύρη λίστα” 45 επιχειρήσεις κουβανικών συμφερόντων, γεγονός που προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες από τα βορειοαμερικανικά ΜΜΕ και χαιρετίστηκε σαν θετικό βήμα ακόμα και από κάποια κουβανικά μέσα.  Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να αποδειχθεί, όπως δήλωσε αρμοδίως αλλά ανωνύμως υπάλληλος του Υπουργείου, ότι αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο και αφορά την επικαιροποίηση της λίστας. Σβήνουν δηλ., εταιρείες που δεν υπάρχουν πια και φυσικά πρόσωπα  που έχουν πεθάνει, και δεν έχει καμιά σχέση με τη  διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ.

Αυτά  λοιπόν  προχωράνε όπως  προχωράνε.  Οι βορειοαμερικάνοι θέτουν στο διάλογο θέμα “δημοκρατικών δικαιωμάτων” στην Κούβα,  οι κουβανοί ανταπαντούν θέτοντας θέμα δημοκρατικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, και δέχονται κάθε συζήτηση, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και μη επέμβασης. Ο  Ομπάμα χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα απειλή για τις ΗΠΑ και πέφτει να τον φάει όλη η Λατινική Αμερική, μαζί και η Κούβα. Η οποία  Λατινική Αμερική, ζητά  επιπλέον, να τερματιστεί το εμπάργκο κατά της Κούβας πριν τη Σύνοδο Κορυφής στον Παναμά  τον  Απρίλιο.  Ο δε Εβο  Μοράλες απαιτεί από τον Ομπάμα να ζητήσει συγνώμη από τη Βενεζουέλα και  τη  Λατινική Αμερική.

Όμως στην Κούβα, κάποια αποτελέσματα ορατά έχουν υπάρξει ήδη και έχουν τη σημασία τους. Ο αέρας αισιοδοξίας και δικαίωσης  είναι το σοβαρότερο από αυτά. Μόνο το γεγονός ότι οι Πέντε κουβανοί γυρίζουν στις συγκεντρώσεις στο νησί και δηλώνουν διαθέσιμοι για νέες μάχες, γεμίζει επαναστατική αισιοδοξία λαό και νεολαία.

Επιπρόσθετα κάποιες αλλαγές ορατές στην καθημερινότητα ανεβάζουν κι άλλο το κλίμα. Όπως το ότι, αποκαταστάθηκε μετά από τόσα χρόνια η ταχυδρομική σύνδεση Κούβα – ΗΠΑ, η τηλεφωνική επικοινωνία, βελτιώθηκε η σύνδεση στο ιντερνέτ  δίνοντας τη  δυνατότητα ανάπτυξης ασύρματων δικτύων.  Ιδρύθηκε το πρώτο ανοικτό HI-WI σε ένα πολιτιστικό κέντρο, άσχετα με το ότι το μηνιαίο κόστος του ισοδυναμεί με μισθούς 3 χρόνων.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αύξηση  κατά  16%  το πρώτο τρίμηνο του 2015, που παρουσίασε η άφιξη τουριστών στο νησί. Κάποια τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό, διαφημίζουν τα πακέτα τους για Κούβα με το γνωστό διαφημιστικό σπoτ “τρεχάτε να προλάβετε πριν αλλάξουν όλα”. Είναι σαν το  παλιότερο αντίστοιχο  σποτ  επαναστατικού τουρισμού ,“πάμε να προλάβουμε πριν πεθάνει ο Φιντέλ”!

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στο εξωτερικό: Θα αντέξει η Κούβα τον τουρισμό; Θα αντέξει η Κούβα το δολάριο;

Η Κούβα έδωσε τις εξετάσεις της, τόσο στις αντοχές της όσο και στον τουρισμό και στο δολάριο, τη  δεκαετία του 90, στην Ειδική Περίοδο. Και τις πέρασε με επιτυχία  στις τότε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.

Το χαρτί της διάβρωσης  μέσω  τουρισμού, δολάριου και βορειοαμερικάνικου τρόπου ζωής, παίχτηκε κι αυτό  πειραματικά στο παρελθόν. Κάποια στιγμή επέτρεψαν σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ τα ταξίδια στην Κούβα, αλλά γρήγορα τα απαγόρευσαν πάλι. Οι βορειοαμερικάνοι τουρίστες επέστρεφαν γοητευμένοι και γεμάτοι ζήλια  για τον τρόπο ζωής στην Κούβα, και σε κάθε περίπτωση, με άλλη εικόνα για τη  χώρα από αυτήν που είχαν πριν πάνε.

Βέβαια, θα ήταν εγκληματικά μεταφυσικό να αισθανόμαστε τόσο νικητές και καβαλάρηδες σε αυτό το νησάκι, σε αυτήν την Ήπειρο,  μέσα σε ένα κόσμο που  ο ιμπεριαλισμός και η αντίδραση μας έχει πάρει τα σώβρακα  και ο φασισμός μας χτυπά την πόρτα, όπως σε κάθε κρίση.

Πραγματικά οι προκλήσεις είναι μεγάλες, δεν είναι όμως αυτές που μας λένε. Όπως  είπε χαρακτηριστικά  ένας κουβανός σύντροφος, “αυτοί μας πέταξαν το γάντι και εμείς το σηκώσαμε όπως κάναμε πάντα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια