21 Μαΐου 2015

Mariela Nelson, μια Κουβανή ντίβα που έζησε ανάμεσά μας


Ήταν πέρσι, 21 Μάη το βράδυ, όταν στο facebook  ενός κουβανού φίλου που ζει και δουλεύει εδώ, εμφανίστηκε το χαρακτηριστικό μαύρο κορδελάκι του πένθους, έτσι … χωρίς κανένα σχόλιο. Ακολούθησε ολιγόλεπτη ηλεκτρονική βουβαμάρα και κάποιος βρήκε το κουράγιο να ρωτήσει: “H Mαριέλα;“. H λακωνική απάντηση που εμφανίστηκε στις οθόνες μας, ”ναι …”,  βύθισε στο πένθος τη μικρή ελληνοκουβανική μας κοινότητα. Η Μαριέλα μας δεν υπήρχε πια, άφησε την τελευταία της πνοή στην αγαπημένη της γη, στην οποία είχε επιστρέψει πριν  λίγες μέρες για να υποβληθεί στην χειρουργική επέμβαση που όλοι ξέραμε.

Πολλοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό   θρηνήσαμε τη Μαριέλα για καιρό, τόσο όσο την αγαπήσαμε και μας αγάπησε.  Την θρηνήσαμε με δάκρυα, μουσική και χορό, έτσι όπως της ταίριαζε, έτσι όπως θα ήθελε.  Και την θρηνούμε και τη θυμόμαστε ακόμα με κάθε ευκαιρία.

Mariela Nelson Tamayo (1971-2014)
Το σώου της Πέμπτης στο χώρο που μεγαλούργησε, στο ENZZO DE CUBA στο Μπουρνάζι,  έχει ακόμα το όνομα της σαν να χορεύει  ακόμα ανάμεσά μας: NOCHE LATINA, Mariela Nelson.

Την Πέμπτη 21 Μάη 2015 με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της οι φίλοι της την τίμησαν με μια απίστευτη φιέστα όπου 3 τραγουδιστές, 8 χορευτές  έκαναν αισθητή την απουσία της, αλλά και την παρουσία της για πάντα στη μνήμη μας.

Ποιο ήταν όμως  αυτό το πρόσχαρο κορίτσι που έζησε μαζί μας τα τελευταία της 10 χρόνια και μας χάρισε απλόχερα τη φιλία της; Πολλοί ψυχανεμιζόμαστε αλλά λίγοι ξέραμε ότι ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος ήταν μία μεγάλη καλλιτέχνης, μια πρέσβης της κουλτούρας της χώρας της, μια πραγματική ντίβα.

H Mariela Nelson γεννήθηκε το 1971 στο Σαντιάγο της Κούβας και από πολύ νωρίς φάνηκε ότι  το ταλέντο της στο χορό ήταν κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο έμφυτο ταλέντο των κουβανών στο χορό και το τραγούδι. Πολύ σύντομα και απόλυτα φυσιολογικά εγγράφηκε και   σπούδασε στην Εθνική Σχολή Θεάτρου της Κούβας από όπου αποφοίτησε το 1992.

Την ίδια χρονιά  έκανε την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση όταν μετά από οντισιόν επιλέχθηκε από τον Ιταλό σκηνοθέτη Giorgio Moldofon ως πρωταγωνίστρια στο ντοκιμαντέρ του που θα παρουσίαζε την παραδοσιακή γυναίκα της Κούβας.

Η αρχή λοιπόν έγινε και μέσω αυτής της παράστασης οι συντελεστές της καλλιτεχνικής ομάδας Gaviota   εντοπίζουν τη νεαρή Μαριέλα και την επιλέγουν  να πρωταγωνιστήσει στην παράσταση Elgrito dr Dolores που παρουσιάζει την Μεξικάνικη κουλτούρα. Μια παράσταση που συνεχίζεται με επιτυχία  για 2 χρόνια.

Τον Ιούνιο του 1995 επιλέχθηκε από την Maria Victoria ως μέλος της χορευτικής της ομάδας και μαζί της ταξίδεψε στην Ισπανία όπου διέμεινε για πολλά χρόνια. Με την ομάδα αυτή συνόδεψαν μεγάλους καλλίτέχνες όπως οι Boney M και Arangha Del Sol στις συναυλίες τους. Παράλληλα το 1995 υπογράφει  συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Max Music και τον καλλιτέχνη Mikel  ως χορογράφος στην Ευρωπαïκή περιοδεία του.  Η συνεργασία αυτή ευδοκίμησε για 5 χρόνια.

Μόλις 3 χρόνια μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Κούβας η καριέρα της Μαριέλας έχει ήδη πάρει φωτιά.  Εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές συνoδεύοντας γνωστούς τραγουδιστές όπως οι Rocio Jurado, Isabelle Pantoja, Carmen Sevilla κ.α.

Το 2000 και το 2001 εμφανίζεται  στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου στην παράσταση Cuba Tropical και  τo 2002 συνοδεύει τον τσιγγάνο Μanzanita στο show του και μαζί εμφανίζονται σε διεθνή τηλεοπτικά προγράμματα σε διάφορες χώρες.

Το 2004 ήταν μια χρονιά ορόσημο στην πορεία της  Μαριέλας αφού επισκέπτεται την Ελλάδα μαζί με τον Eddy Malcin και μαγεύεται από την ομορφιά της χώρας, η οποία γίνεται η δεύτερη πατρίδα της, αφού αποφάσισε να μείνει μόνιμα. Και φυσικά η πορεία της στην Ελλαδα είναι εξίσου επιτυχής.

Μετά το τέλος της συνεργασίας της με τον Eddy Malcin το 2006 συμμετέχει στην περιοδεία με τον Papi Sanchez από το Πουέρτο Ρίκο για την προώθηση της νέας μουσικής τρέλας που λέγεται Reggeton. To 2009 συνεργάζεται ξανά με τον Eddy Malcin στο κρουαζιερόπλοιο   Romantica όπου παρουσιάζουν το show Latin Nights. Παράλληλα συμμετέχει σε παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής αφιερωμένες στην Κούβα.

Από το 2010 εμφανίζεται στο Enzzo De Cuba όπου με πολλή ενέργεια μεταδίδει τις χορευτικές της γνώσεις στον κόσμο, και στο οποίο είχε την σκηνοθετική, χορογραφική και καλλιτεχνική επιμέλεια στην μουσικοχορευτική παράσταση  "Τropical Cubano the show" που άφησε εποχή. 

Τη Μαριέλα θα την συναντήσουμε όλα αυτά τα χρόνια, ακούραστη, εκρηκτική και σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα των Κουβανών στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα να πρωταγωνιστεί με κάθε τρόπο στην προώθηση της κουβανικής κουλτούρας στο ελληνικό κοινό.


Εκρηκτική και ταχύτατη ήταν και η εξέλιξη της αρρώστιας της. Μόλις που πρόλαβε να ταξιδέψει στην Κούβα  για την δύσκολη  χειρουργική επέμβαση που έπρεπε να υποβληθεί. Η τελευταία παράσταση της Μαριέλας παίχτηκε στο αγαπημένο της νησί, πέρσι 21 Μαίου.

Η  Μαριέλα Νέλσον ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια μεγάλη καλλιτέχνης, μια Κουβανή ντίβα που θα τη θυμόμαστε για καιρό όσοι είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε . Πολλά πράγματα θα μας θυμίζουν διαρκώς τη Μαριέλα, μεταξύ αυτών, κάθε έκφραση της κουβανικής κουλτούρας στην Ελλάδα που έχει αναμφίβολα την ανεξίτηλη σφραγίδα της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια