30 Απριλίου 2015

Πρωτομαγιά 2015: Γιορτή Ενότητας



Μία γεύση της χαράς, της ενότητας και της μαχητικότητας  που θα βιώσουν όσοι βρεθούν στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία της Επανάστασης Χοσέ Μαρτί, στη φετινή   Πρωτομαγιά, Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων,  έλαβαν οι συμμετέχοντες στην προπαρασκευαστική ολομέλεια που έλαβε χώρα στο θέατρο Λάζαρο Πένια στην Αβάνα. 

29 Απριλίου 2015

Στην Κούβα βρίσκεται ήδη η Διεθνής Μπριγάδα Αλληλεγγύης για την Πρωτομαγιά

Por: Sergio Alejandro Guerra Fernández 
 Fotos: Karoly Emerson 
Το να βρίσκεται κανείς στην Κούβα είναι ένα στοίχημα για τον σοσιαλισμό, ένας τρόπος για να δηλώσει την πεποίθησή του ότι ναι, μπορούμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Επανάσταση μετά από 56 χρόνια από τον θρίαμβό της, δήλωσε αυτήν την Δευτέρα η Κένια Σεράνο Πουίγ, Πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), στην εκδήλωση υποδοχής της Διεθνούς Μπριγάδας Αλληλεγγύης ‘’1η Μάη’’.

28 Απριλίου 2015

Βαδίζει η Κούβα προς τον κομμουνισμό ;


O τίτλος είναι παραπλανητικός. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορεί μια σοσιαλιστική χώρα να φτάσει μόνη της στον κομμουνισμό ή αλλιώς, αν ο κομμουνισμός είναι παγκόσμιο σύστημα ή μπορεί  και να υπάρξει ως νησίδα στον καπιταλιστικό κόσμο.

Ερωτήσεις πολυτελείας -θα μπορούσε να πει κανείς-  στην εποχή της  παγκόσμιας κρίσης και του εκφασισμού  της αστικής πολιτικής διαχείρισης. Ερωτήσεις  που όμως  στοιχειώνουν κάποιους από μας, ειδικά αυτούς που στον καιρό τους έλαβαν ως  απαντήσεις τις  θεωρίες του “αναπτυγμένου σοσιαλισμού, του “παλλαϊκού κράτους” κ.α.


27 Απριλίου 2015

Cuba de Corazón: Ανάρτηση Νο 500

500 αναρτήσεις, 5 Αποστολές στην Κουβα
146 Μεταφράσεις, 5 Αφιερώματα, Εκδηλώσεις,  Βίντεο, Φωτογραφίες, Μουσική, Βιβλία, Κουβανοί στην Ελλάδα, Έλληνες στην Κούβα, ταξιδιωτικές και άλλες πληροφορίες, μεταξύ άλλων ...
.... και ειμαστε ακομα στην αρχή !


La publicación No 500 dedicada a Koke,Tere y Merlin, que  cada año  nos  abren sus corazónes y sus casa en el querido pueblo de Santo Domingo en Santa Clara- Cuba. ( Η  ανάρτηση Νο 500  αφιερώνεται στην Κόκε, στην Τέρε, στη Μέρλιν που κάθε χρόνο μας ανοίγουν την καρδιά  και το σπίτι τους στο αγαπημενο χωρίο Σάντο Ντομίνγκο, - Σάντα Κλάρα.

επίσης, 

23 Απριλίου 2015

Ομιλία του Ραούλ Κάστρο στην 7η Σύνοδο των χωρών της Αμερικής στον Παναμά







Πηγή: Cubahora
Καιρός ήταν πια να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα στο όνομα της Κούβας. 
Αρχικά με πληροφόρησαν πως θα μπορούσα να κάνω μια ομιλία οκτώ λεπτών. Αν και έκανα μεγάλη προσπάθεια, μαζί με τον Πρωθυπουργό μας, να την μειώσω στα οκτώ λεπτά, και μιας και μου οφείλουν έξι συναντήσεις κορυφής από τις οποίες μας είχαν αποκλείσει,  6Χ8 = 48 λεπτά (γέλια και χειροκροτήματα). Ζήτησα λοιπόν την άδεια από τον πρόεδρο Μπαρέλα, λίγη ώρα πριν μπούμε σε αυτήν την εξαιρετική αίθουσα, να μου παραχωρήσουν λίγα λεπτά επιπλέον, κυρίως μετά τις τόσο ενδιαφέρουσες ομιλίες  που ακούμε και δεν αναφέρομαι μόνο στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα, αλλά επίσης και σε αυτήν του προέδρου του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και σε άλλες.
Χωρίς άλλο πρόλογο λοιπόν, θα ξεκινήσω.

Εξοχότατε Κύριε Κάρλος Μπαρέλα, Πρόεδρε της Δημοκρατίας του Παναμά,
Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι, Κυρίες και Κύριοι Πρωθυπουργοί,
Εξέχοντες καλεσμένοι,

Καταρχήν, εκφράζω την αλληλεγγύη μας προς την Πρόεδρο Μπατσελέτ  και τον λαό της Χιλής για τις φυσικές καταστροφές που έχουν υποστεί.


22 Απριλίου 2015

Στοιχεία για τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Κούβα


1.-  8 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από τους οποίους 63.400 είναι νέοι άνω των 16 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

2.-  Σε αυτήν την εκλογή, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, εκλέγονται τα δημοτικά όργανα της “Λαϊκής Εξουσίας” της Κούβας.

3.-  Η ολομέλεια αυτών των δημοτικών  Συνελεύσεων εκλέγει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρό της.

4.-  Πραγματοποιείται δεύτερη ψηφοφορία (26/4) στους Δήμους που δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο αριθμό ψήφων (50%+1)  για να εκλεγεί κανένας υποψήφιος.

5.-  Στην Κούβα υπάρχουν σήμερα 12.589 εκλογικές περιφέρειες με 24.646 εκλογικά τμήματα με μέσο όρο 348 ψηφοφόρους το καθένα.


19 Απριλίου 2015

Κούβα: Μια ατσαλωμένη νεολαία


Αβάνα – Κούβα – Η  Ένωση Νέων Κομμουνιστών (UJC) της Κούβας φθάνει ενισχυμένη στην 53η επέτειο της ίδρυσής της  (4 Απρίλη 1962)  μέσα από  τη  διαπαιδαγωγητική  , πολιτική και ιδεολογική  της  δράση στις νέες γενιές, δήλωσε στο  Ράδιο Ρελόχ,  ο Χουάν Κάμπο Μιχάρες, μέλος του Εθνικού Γραφείου της ΕΝΚ.

Η 53 επέτειος βρίσκει την οργάνωση  σε διαδικασία προετοιμασίας του επικείμενου 10ου Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί τον  προσεχή Ιούλιο.  Η οργάνωση  μπροστά στην 53η επέτειο, ενισχύει τις δομές στη βάση, το σύστημα δουλειάς και οργάνωσης, τη σύνδεσή της με τα σπουδαστικά και  κοινωνικά κινήματα και την ολοκληρωμένη δουλειά στο σύνολο της νεολαίας.


11 Απριλίου 2015

Bailando con Raidel

un vencino Cubano



Μία ταινία (2002) για την ζωή της μικρής κουβανικής κοινότητας στην Ελλαδα, γυρισμένη στην Ελλάδα και στην Κούβα. Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι στο Εnzzo de Cuba στο Μπουρνάζι και ο δικός μας, Remy Mailan για άλλη μια φορά "γράφει ιστορία¨..!




8 Απριλίου 2015

Η Κούβα και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ): δεν υπάρχει επιστροφή


Της Carmen Esquivel

Πριν από 53 χρόνια, κάτω από βορειοαμερικανικές πιέσεις, ο ΟΕΑ απέβαλλε την Κούβα από τον πυρήνα του και, αν και το 2009 αναθεώρησε αυτήν την απόφαση, η χώρα διατηρεί την άρνησή της να επιστρέψει στον  οργανισμό, θέμα που αναδεικνύεται παραμονές της Συνάντησης Κορυφής της Αμερικανικής Ηπείρου.

7 Απριλίου 2015

Συνταγματάρχης Orlando Cardoso Villavicencio, ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας

Στην Κούβα υπάρχουν χιλιάδες  σαν τους Πέντε, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που έχουν κάνει σπουδαία πράγματα, τα οποία τα διηγούνται με μια εντυπωσιακή φυσικότητα – αν έρθει η κουβέντα – λέγοντας απλά ότι “σαν εμένα είμαστε  χιλιάδες”.

Είναι χιλιάδες που δίνουν αντίστοιχες ηρωικές μάχες, τις περισσότερες φορές στην αναγκαία αφάνεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουν σε αυτό τον αγώνα, και παραμένουν στην αναγκαστική αφάνεια, γιατί υπάρχουν άλλοι που συνεχίζουν και δεν πρέπει να αποκαλυφθούν.

Η υπόθεση των Πέντε έγινε γνωστή λόγω της διεθνούς κινητοποίησης εξ’ αιτίας της άδικης   πολύχρονης φυλάκισής τους στις ΗΠΑ, και βεβαίως επάξια κέρδισαν τον τίτλο του “Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας”, δίνοντας την νικηφόρα μάχη τους στην “φωλιά του θηρίου” για λογαριασμό όλης της Κούβας.


4 Απριλίου 2015

Η Κούβα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την “Agenda Conectar 2020”


Η Κούβα θα εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε στην Agenda Conectar 2020 για τη διεθνή ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Με δηλώσεις του στο Cubadebate ο Ernesto Rodríguez, γενικός διευθυντής πληροφορικής του Υπουργείου Επικοινωνιών, εξήγησε ότι αυτοί οι στόχοι εμπεριέχουν την ανάπτυξη, ολοκλήρωση , στήριξη και καινοτομία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. 

1 Απριλίου 2015

6.000.000 μέχρι τώρα οι υπογραφές στήριξης της Βενεζουέλας

Το κείμενο των υπογραφών  ΕΔΩ

Η συλλογή υπογραφών πρέπει να αποσταλεί στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, στην οδό Χάρητος 6, στο Κολωνάκι, Τ.Κ. ή ψηφιακά στο e-mail: emvenath@gmail.com ή στο fax: 210-6727464 10675, μέχρι τις 6 Απριλίου, για να αποσταλούν στη Βενεζουέλα.

Κούβα: Tέλος εμπάργκο, τέλος εποχής;

Έχουν περάσει τρείς ολόκληροι μήνες από τα ιστορικά  διαγγέλματα του κουβανού και  του βορειοαμερικανού Προέδρου, με τα οποία εξαγγέλθηκε η έναρξη της διαδικασίας βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.  Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν  και συνεχίζονται διμερείς επαφές και συνομιλίες σε Αβάνα και Ουάσινγκτον και αξιολογούνται κάποια  αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επιβεβαιώνονται αυτοί που έλεγαν ότι τα  όποια βήματα θα είναι  αργά και μικρά  και διαψεύδονται αυτοί (κυρίως εκτός Κούβας)  που θεώρησαν  ότι “ο πόλεμος τελείωσε”. 


Ειδικότερα η εντύπωση που έντεχνα καλλιεργήθηκε ότι “εμπάργκο τέλος”, αποδείχτηκε πολύ γρήγορα πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν. Ο  εμπορικός, οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός (εμπάργκο) συνεχίζεται κανονικά,  τα νομικά μέτρα που απαιτούνται για το σταδιακό λασκάρισμα του πολύπλευρου νομοθετικού πλαισίου στις ΗΠΑ, προχωρά πολύ  αργά και με την  αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση της βορειοαμερικάνικης άκρας δεξιάς, ειδικότερα της κουβανικής καταγωγής άκρας δεξιάς.
·   
     

Remy y Marcela Mailan

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια