27 Δεκεμβρίου 2015

Βενεζουέλα, κάποια δεύτερα συμπεράσματα (1/3)

Με αφορμή τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στη Βενεζουέλα (δευτερευόντως και στην “πατρίδα του ελικοπτέρου” Αργεντινή) η Λατινική Αμερική μπαίνει και πάλι από το παράθυρο στην Ελλάδα της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης. Περιέργως, ενώ στη χώρα καταρρέουν ακόμα και τα μπάζα από τις προηγούμενες καταρρεύσεις, όλοι βρίσκουν κάποιο λόγο για πανηγυρισμούς ή δικαίωση, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πρώτοι και καλύτεροι, οι γνωστοί εντολοδόχοι, δημοσιογραφίσκοι της συμφοράς, μετά οι κοινοβουλευτικοί μας γίγαντες, και βέβαια, οι πολιτικοί μας “ηγέτες” που ζουν εδώ και χρόνια με το σύνδρομο του αργεντίνικου ελικοπτέρου που φυγαδεύει τον πρόεδρο από την ταράτσα. Και μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, πως να ξεχάσουμε και την κωμική φιγούρα της συριζαίας βουλευτού, που εκπροσωπώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό (παρουσία του Προέδρου Κορέα και των αντιπροέδρων Κούβας και Βενεζουέλας) δήλωνε τον περασμένο Ιούνιο στη Σύνοδο των Λαών στις Βρυξέλλες ότι «η Ελλάδα είναι η Βενεζουέλα της Ευρώπης»!! (…πέρασε και δεν ακούμπησε, και η Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η “βουλεύτρια”).



13 Δεκεμβρίου 2015

Μήνυμα του Φιντέλ στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο


Αγαπητέ Νικολάς,

Ταυτίζομαι με την ομόφωνη γνώμη όσων σε έχουν συγχαρεί για το λαμπρό και γενναίο λόγο σου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία της κάλπης.

Στην ιστορία του κόσμου, το πιο υψηλό επίπεδο πολιτικής δόξας που μπορούσε να φτάσει ένας επαναστάτης αντιστοιχεί στον ξακουστό βενεζολάνο μαχητή και Απελευθερωτή της Αμερικής, Σιμόν Μπολίβαρ, του οποίου το όνομα δεν ανήκει μόνο σ' αυτή την αδερφή χώρα, αλλά σε όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.


Αυτοαπασχολούμενοι στην Κούβα: συγκλήσεις και αποκλίσεις (1/4)

José Raul Acosta Artiles
Kέντρο Διαχείρισης Τεχνογνωσίας και Τεχνολογίας / Gecyt, εφημερίδα Empresa Nueva


1o Mέρος: Γενικά
2o Mέρος: Αυτοαπασχόληση και χωροταξικός σχεδιασμός, Επικοινωνιακή στήριξη
3o Mέρος: Δικαιώματα και πρόσβαση στην εργασία
4o Μέρος: Παράρτημα (Σχετικά δημοσιεύματα καθημερινών εφημερίδων)


Η ιστορία δεν ξεκίνησε το 2010 όπως συζητιέται σήμερα στο δρόμο, αλλά στην Ειδική Περίοδο, όταν εγκαθιδρύθηκε η αυτοαπασχόληση (trabajo por cuenta tropia) στο νησί, που χρόνια μετά αναγνωρίστηκε σαν μια μορφή μη κρατικού τομέα της οικονομίας. 

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια