17 Ιανουαρίου 2016

Αυτοαπασχολούμενοι στην Κούβα: συγκλήσεις και αποκλίσεις (4/4)

1o Mέρος: Γενικά
2o Mέρος: Αυτοαπασχόληση και χωροταξικός σχεδιασμός, Επικοινωνιακή στήριξη.
3o Mέρος: Δικαιώματα και πρόσβαση στην εργασία

4o Μέρος: Παράρτημα (Σχετικά δημοσιεύματα καθημερινών εφημερίδων)




Η παρανομία πάνω σε ρόδες

Elba Salazar Cuba, Granma - Nοέμβρης 2015

Ισλα ντε λα Χουβεντούδ – Σαν μέρος της υλοποίησης των προγραμματικών κατευθύνσεων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που έθεσε το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, οι δραστηριότητες της αυτοαπασχόλησης δημιούργησαν μεταξύ άλλων ένα εναλλακτικό μεταφορικό μέσο: To ποδήλατο – ταξί (bicitaxi). Οι 232 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο Δήμο δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, καθώς όλοι ξέρουν ότι υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που εργάζεται παράνομα, και μεταξύ άλλων παραβάσεων, δεν έχει την τεχνική κατάρτιση για να μεταφέρει επιβάτες. Μπροστά σε αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, το κρατικά όργανα του Δήμου διενήργησαν το έργο του ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα του ν.193 που ρυθμίζει τις παραβάσεις σχετικά με την κυκλοφορία, τον τεχνικό έλεγχο, την καταχώρηση των οχημάτων, την προετοιμασία των οδηγών και την άδεια οδήγησης. Όπως επίσης και την τήρηση των διατάξεων του ν.261 που καθορίζει τα απαιτούμενα έγγραφα, την απαγόρευση στάθμευσης και την επίδειξη των εγγράφων που αποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο μόνος οδηγός του οχήματος και το όχημα δεν μπορεί να ενοικιάζεται σε τρίτο πρόσωπο, παράβαση που μπορεί να επιφέρει δραστικά μέτρα όπως η κατάσχεση του οχήματος. Όμως η απειθαρχία δεν επιλύεται μόνο με την αλλαγή της συμπεριφοράς του συγκοινωνιακού φορέα, αλλά και με την απαιτούμενη ανταπόκριση του λαού, της κοινότητας που ζει αυτός ο άνθρωπος, αποδέχεται αυτήν την κατεύθυνση και γνωρίζει ότι υπάρχουν παρανομίες που όταν εντοπίζονται ο παραβάτης θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Οι Κρατικοί Επιθεωρητές Συγκοινωνιών επέβαλαν 629 πρόστιμα με πάνω από 46.000 πέσος που θα ενσωματωθούν στα έσοδα του Κράτους, ωστόσο, οι παραβιάσεις συνεχίζονται, αν και σε μικρότερη έκταση λόγω του επαρκούς ελέγχου. Το θέμα δεν είναι να τους καταργήσουμε, γιατί λύνουν το ζήτημα της μετακίνησης του κόσμου. Η χρήση αυτού του μέσου εξαρτάται από την θέληση του επιβάτη, αλλά η τήρηση των νόμων είναι υποχρέωση των οδηγών των bicitaxi.

Σχετικά με την πώληση αναψυκτικών, χυμών και τσιγάρων από τους αυτοαπασχολούμενους (γράμμα αναγνώστη)

Ariel Torres Tamanyo, Granma – Νοέμβρης 2015

Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν, ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται ελλείψεις στις αλυσίδες καταστημάτων που πωλούν σε συνάλλαγμα (CUC). Υπάρχει έλλειψη σε χυμούς, αναψυκτικά, μπύρες εθνικής παραγωγής και η έλλειψη τσιγάρων είναι ολοκληρωτική, βρίσκεις μόνο Cohiba από τα εθνικά και Lucky από τα εισαγόμενα, πανάκριβα και τα δύο. Στην επαρχία μου, στο Λας Τούνας, αγνοώ αν συμβαίνει το ίδιο σε όλες, επετράπη στους αυτοαπασχολούμενους να πωλούν αυτά τα προϊόντα, οι οποίοι τα μονοπωλούν και τα μεταπωλούν με κέρδη 20 & 30% περίπου, και το μόνο που κάνουν είναι να τα αγοράζουν από την κρατική καφετέρια μπροστά από το μαγαζί τους και να περιμένουν να παρουσιαστεί έλλειψή τους. Καθώς φαίνεται ότι οι αγορές χονδρικής θα αργήσουν να ανοίξουν, θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η πολιτική της χορήγησης άδειας πώλησης αυτών των προϊόντων στους αυτοαπασχολούμενους που οδηγεί στις ελλείψεις.


Νέοι μηνιαίοι φόροι για ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων

Granma – Δεκέμβρης 2015
Σάνκτι ΣπίριτουςΑυξάνεται ο μηνιαίος φόρος για 850 περίπου αυτοαπασχολούμενους, σε συγκεκριμένες κατηγορίες απασχόλησης που εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με το Ν.113 του φορολογικού συστήματος. Η επαρχιακή Διεύθυνση του Σάνκτι Σπίριτους του Εθνικού Οργανισμού Φορολογικής Διεύθυνσης (ΟΝΑΤ), ανακοίνωσε ότι αυξάνεται ο μηνιαίος φόρος για : Παρασκευαστής- Πωλητής Τροφίμων και Αλκοολούχων Ποτών σε σταθερά σημεία πώλησης, σε 600 cup από 400, Οικοδομικές Δραστηριότητες, σε 200 cup από 80 cup. To μέτρο πάρθηκε μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε και έλαβε υπ όψη στοιχεία όπως, η περιοχή που είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση, υπηρεσίες, ωράρια, προηγούμενες πληρωμές. Εκτιμάται ότι η αύξηση δεν θα προκαλέσει αύξηση της τιμής των αντίστοιχων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη αντιστοιχεί στην πραγματική αύξηση των εισοδημάτων. Ωστόσο, όσοι θεωρούν ότι το εισόδημά τους δεν αντιστοιχεί στην αύξηση του φόρου, μπορούν από το Γενάρη του 2016 να ζητήσουν να εξεταστεί.

*** 

2 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την διεύθυνση Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Αβάνας, στο τέλος του 2015, υπήρχαν στην κουβανική πρωτεύουσα 136.000 αυτοαπασχολούμενοι, στους τομείς μεταφορών, ενοικιάσεων καταλυμάτων, εστίασης,επισκευής κτιρίων κ.α. Το πολυπληθέστερο κομμάτι από αυτούς είναι αυτοί που είναι συμβεβλημένοι με κρατικές εταιρείες. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, δόθηκαν κατά μέσο όρο 1.500 νέες άδειες κάθε μήνα, ενώ στο ανακλήθηκαν περίπου 8.000 άδειες. Στην Αβάνα υπάρχουν σήμερα 8.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα με άδεια αυτοαπασχόλησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία για το 2015 του κουβανικού Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (MTSS) το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων στη χώρα ανέρχεται σε 496.413. Από αυτούς, το 11% απασχολείται στην παρασκευή και διάθεση τροφίμων, το 10% στις μεταφορές προσώπων και φορτίων, στις επισκευές και λοιπές οικοδομικές δραστηριότητες το 6% και στις υπηρεσίες σχετικές με την επικοινωνία το 5%. Περισσότερα σχετικά στοιχεία υπάρχουν στην ιστοσελίδα του MTSS: www.mtss.cu .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια