14 Ιουλίου 2016

Ευρώπη: Έξοδος χωρίς επιστροφή ;


Aβάνα, Κούβα –  Η αναγγελθείσα αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει αυτό το κοινοτικό μπλοκ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Όπως ξέρουν όλοι όσοι έχουν πάρει διαζύγιο, ο χωρισμός είναι πάντα οδυνηρός στην αρχή, όμως σε αυτή την περίπτωση ο πόνος κρατά περισσότερο καιρό, γιατί ως γνωστόν, η βρετανική οικονομία είναι η πέμπτη στον κόσμο και την ξεπερνούν μόνο, κατά σειρά, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Ο ακρωτηριασμός αυτού του σημαντικού μέλους, θα σημάνει μία μείωση του οικονομικού βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιπλέον ζει μαύρες ώρες από τις επιπτώσεις μιας κρίσης που μοιάζει να μην έχει τελειωμό.  Από την άλλη, η διαδικασία πραγματικής αποχώρησης του Λονδίνου και η εγκαθίδρυση μιας νέας σταθερής σχέσης με το μπλοκ θα είναι μακρά πορεία αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των υπόλοιπων 27 χωρών.

Να κλείσει η πόρτα


Σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην αναγγελθείσα βρετανική έξοδο για να προσπαθήσει να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας που απειλεί τώρα την Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η ηγεσία του κοινοτικού μπλοκ θα προσπαθήσει να κλείσει την πόρτα σε μια πιθανή μαζική απόδραση, την οποία ευνοούν ορισμένα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα που θέλουν να επωφεληθούν από τις επιπτώσεις της περιφερειακής κρίσης.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση μιας τάσης ενοποίησης που έμοιαζε σταθερή και ευήμερη και απειλείται να διαρραγεί από το κακό βρετανικό παράδειγμα.

Η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, που περιλαμβάνει το ελεύθερο εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, προσώπων και κεφαλαίων, βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί όπως και η οδοντόκρεμα, πάντα είναι πιο εύκολο να βγει, παρά να ξαναμπεί στο σωληνάριο.


http://www.radioreloj.icrt.cu/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια