18 Οκτωβρίου 2016

Ο πρέσβης της Κούβας Osvaldo J. Cobacho Martinez μιλά για τους τυφώνες και την Πολιτική Προστασία στην Κούβα

Foto: Andronikos Chatzikostis

Η συνέντευξη δόθηκε στον Ηρακλή Κακαβάνη για την εκπομπή “Ατέχνως” που μεταδόθηκε από την ERTopen 
στις 16/10/2016. 

Και επειδή και εμείς πληττόμαστε από καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό επιμένουμε στη σημερινή εκπομπή στο κουβανικό μοντέλο Από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου πρόσφατα η Κούβα δεν είχε καμία ανθρώπινη απώλεια. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Δε τη βοήθησε ο θεός. Όπως τυχαίο δεν είναι ότι σε κάθε φονικό τυφώνα που πλήττει την περιοχή η Κούβα έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Και στο παρελθόν είχε καταφέρει, και μάλιστα δυο φορές, να μετακινήσει, να στεγάσει, να θρέψει και να φιλοξενήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους της που απειλούνταν από τους τυφώνες «Τσάρλι» και «Ιβάν» κλπ.



Το 2004 η Κούβα πέρασε τον ισχυρό τυφώνα «Τσάρλι» με μόλις τέσσερα θύματα και ήταν σε θέση ετοιμότητας για τον ακόμη ισχυρότερο τυφώνα «Ιβάν», ενώ άλλες χώρες της Καραϊβικής θρηνούσαν εκατοντάδες νεκρούς και υλικές ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν 27 οι νεκροί.

Και δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Το 1998, ο τυφώνας «Τζορτζ» προκάλεσε 600 θανάτους σε άλλα μέρη, ενώ στην Κούβα μόνον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Και εδώ να θυμίσω ότι στη χώρα μας στην πρόσφατη καταιγίδα (ναι καταιγίδα όχι τυφώνας) θρηνήσαμε 4 ανθρώπους εκ των οποίων τη μία, νέα γυναίκα, παρέσυρε  το ρέμα στη θάλασσα.

Για την Κούβα μιλήσαμε με τον πρέσβη κ. Osvaldo J. Cobacho Martinez. Καταγράψαμε αυτά που μας είπε και θα σας τα μεταφέρουμε:

Ο πρέσβης της Κούβας καταρχήν εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στις γειτονικές χώρες. «Θα ήθελα να μην υπάρχουν θύματα. Και η Κούβα σε προηγούμενους τυφώνες είχε θύματα. Σε αυτό τον τυφώνα ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Ειμαστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτό και λυπούμαστε για όλα τα θύματα σε Αϊτή και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Κούβα υπάρχει μια πολύχρονη προετοιμασία για τους τυφώνες. Η ερώτησή σας με πηγαίνει στη δεκαετία του 1960.  Τότε που πέρασε ο τυφώνας Φλώρα. Δύο χρόνια μόλις μετά την Επανάσταση. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Βίαιος άνεμος και πλημμύρες. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο ο άνεμος όσο η βροχή. Η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένοι. Υπήρξαν περισσότεροι από 2.000 νεκροί.

Από εκεί αποκτήσαμε τεράστια εμπειρία. Και από τότε αποφασίσαμε να έχουμε μια σταθερή προετοιμασία για τέτοια φαινόμενα. Επιπλέον η χώρα απέκτησε την ικανότητα να αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες.

Μας επηρέασαν πολύ οι πλημμύρες και έτσι τις χρησιμοποιήσαμε προς όφελός μας για να έχουμε εφεδρείες νερού. Έτσι έχουμε και νερό και αποτρέπουμε και τις πλημμύρες. Έχουμε αναπτύξει τέτοια ικανότητα αποθήκευσης νερού που δε συγκρίνεται, δεν υπάρχει αντίστοιχό της.
Βασικό στην αντιμετώπιση των τυφώνων είναι η προετοιμασία του πληθυσμού με τη συμμετοχή του σε όλη τη διαδικασία. Η προετοιμασία της οικονομίας, η συνείδηση που αποκτά ο Κουβανός ότι είναι ένα φαινόμενο πολύ σοβαρό και θα προκαλέσει ζημιές, είναι πολύ σημαντικά στην πρόληψη και σώζουν ζωές.

Αυτά δεν επιτυγχάνονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Απαιτεί προετοιμασία το διάστημα που  δεν έχουμε την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Μας έχει πάρει πολύ χρόνο για να οργανώσουμε το λαό και το κράτος κατάλληλα. Όλοι εργάζονται συντονισμένα για να μην έχουμε θύματα και ζημιές.

Εμπλέκεται και συμμετέχει όλος ο πληθυσμός μέσα από τις μαζικές και πολιτικές οργανώσεις. Κάνουμε πολύ συχνά ασκήσεις προετοιμασίας που αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό.

Έτσι προετοιμαζόμαστε και αυτό καλύπτει όλη τη χώρα. Από το σχολείο ακόμη. Εγώ όταν ήμουν μικρός ακούγαμε  με τους φίλους μου τη λέξη τυφώνας και δεν ξέραμε τι είναι Τώρα τα παιδιά ξέρουν τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ο μηχανισμός ενημέρωσης είναι  πολύ σημαντικός. Όπως καταλαβαίνετε σε τέτοιες συνθήκες οι επικοινωνίες υφίστανται ζημιές. Τότε μπαίνουν σε λειτουργία ακόμη και ερασιτεχνικά ραδιόφωνα.

Η προετοιμασία γίνεται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και με τη συνεργασία άλλων γειτονικών χωρών. Ακόμη και με τις ΗΠΑ. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες

Όλα αυτά βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα φυσικά φαινόμενα. Προετοιμαζόμαστε με όλους αυτούς τους μηχανισμούς.

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις την αλληλεγγύη του κόσμου. Βλέπεις να μεταφέρεται αυτός που έχει ανάγκη στο σπίτι του γείτονα. 

Αυτή η αλληλεγγύη έχει την ομορφιά της, μειώνει και το κόστος. Ο λαός μετέχει και συνεργάζεται και έχει αποτελέσματα.

Άλλο στοιχείο της αλληλεγγύης του κόσμου, είναι το ότι νοιάζεται γι’ αυτόν που έχει πρόβλημα. Και αυτό έχει υπόβαθρο Χτίστηκε σιγά σιγά στο χρόνο.

Η μεγάλη μας νίκη είναι όταν περνά ένας τυφώνας και έχουμε ελάχιστες ζημιές. Αυτό είναι νίκη όλου του λαού που δεσμεύτηκε σε αυτό το καθήκον.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται και λίγο τύχη και η πειθαρχία των ανθρώπων. Πολλούς θανάτους τους προκαλεί η απειθαρχία.
Ενόψει του τυφώνα Μάθιου 300.000 κόσμος εκκενώθηκε, έγινε τεράστια προσπάθεια.

Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Απώλεια ζωής έχουμε σε αυτές τις περιπτώσεις από τυχαία γεγονότα ή απροσεξία, όπως για παράδειγμα κάποιος έρχεται σε επαφή με γυμνά καλώδια.

Αισθανόμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε σε αυτό τον τυφώνα και δεν είχαμε θύματα Όμως αυτό είναι σπάνιο. Παλαιότερα είχαμε θύματα γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τους κανόνες της πολιτικής προστασίας.
Μας μένουν όμως, έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε. Το λέω με πολλή λύπη γιατί η απώλεια ανθρώπινων ζωών  είναι λυπηρό γεγονός».

Κλείνοντας ο κ. πρέσβης μας είπε ο πυρήνας αυτής της προσπάθειας είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία του λαού από τη μία και από την άλλη η πολιτική απόφαση να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές όσο δύσκολο και αν είναι.

Και βέβαια οδηγός τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο: Πάντα στις μάχες πρέπει να είμαστε όλοι. Ο ίδιος στον τυφώνα Φλώρα ήταν παρών, βοηθούσε και καθοδηγούσε τα πάντα.

Ρωτήσαμε τον πρέσβη, αν όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Κούβα είναι μια χώρα σοσιαλιστική και μας είπε:

«Πράγματι είμαστε μια σοσιαλιστική χώρα και αυτό έρχεται να μας ένωσε, να κατευθύνουμε τους λίγους πόρους σε αυτό που πραγματικά κάθε φορά έχουμε ανάγκη.

Τώρα για παράδειγμα, πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι αποκατάσταση των ζημιών στην επαρχία Γκουαντάναμο η οποία επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα.

Το στοιχείο της αλληλεγγύης πάντα το είχε ο λαός μας, ήταν μια χώρα αλληλέγγυα. Σας υπενθυμίζω ότι στον ισπανικό εμφύλιο πολέμησαν 1.000 κουβανοί.

Η επανάσταση όμως, τα ιδανικά της επανάστασης μας βοήθησαν να εδραιώσουμε αυτά τα ιδανικά, να έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια