11 Δεκεμβρίου 2016

Χαιρετιστήριο των Εκδόσεων ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ στην εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ στην Αλκυονίδα

Μπάμπης Μισαηλίδης
Το Διεθνές Βήμα χαιρετίζει την εκδήλωση αυτή τιμώντας τον σύντροφο Φιντέλ Κάστρο.  

Ο Φιντέλ κατάφερε στη ζωή του ότι ο Λένιν με την μεγάλη ρωσική σοσιαλιστική επανάσταση το 1917. Ο Φιντέλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σφυρηλάτηση μιας οργάνωσης που αποδείχτηκε ικανή να καθοδηγήσει τους εργάτες και τους χωρικούς σε μια νικηφόρα επανάσταση που ανέτρεψε την ιμπεριαλιστική καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στην Κούβα. 

Και ο Λένιν και ο Φιντέλ έπρεπε να απορρίψουν την προοπτική κάθε είδους πολιτική τάση που έλεγε ότι μια σοσιαλιστική επανάσταση σε οικονομικά υπανάπτυκτες χώρες όπως τη Ρωσία και την Κούβα ήταν ανέφικτη και δε έπρεπε να επιχειρηθεί. 

Σε αντίθεση με τον Λένιν, όμως, ο οποίος έχασε την τελευταία του μάχη, ο Φιντέλ κατάφερε κάτι που ήταν το δεύτερο μεγάλο επίτευγμά του: να ζήσει αρκετά χρόνια παρά τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίες εναντίον του από τους γιάγκηδες ιμπεριαλιστές, και να παίξει κεντρικό ρόλο στην νικηφόρα αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Έναν αναντικατάστατο ρόλο στη διατήρηση της επανάστασης ζωντανής και της εργατικής εξουσίας μέχρι σήμερα.

Όλες οι απόπειρες των ιμπεριαλιστών να ανατρέψουν την επανάσταση αποδείχτηκαν μάταιες: η εισβολή στην Πλάγια Χιρόν, η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, και ο οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας με ένα απάνθρωπο εμπάργκο το οποίο διατηρούν έως και σήμερα. Όλα αυτά ήταν εφικτά διότι στηρίχθηκαν στην ενεργή και συνειδητή δράση του εργαζόμενου λαού. 

Ο Φιντέλ, κατά τη δεκαετία του 1980, είχε ηγηθεί τη Διαδικασία Επανόρθωσης, που ήταν μια πολιτική επανάσταση για την ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής και της ηγετικής θέσης των εργαζόμενων στο εργατικό κράτος και στο κομμουνιστικό κόμμα ενάντια στις τάσεις γραφειοκρατικοποίησης και ανάδυσης μικροαστικών στρωμάτων. Την μάχη αυτή ο Λένιν έχασε άλλα στην Κούβα η διαπάλη αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση της επανάστασης μέχρι σήμερα.

 Η επανάσταση, με την καθοδήγηση του Φιντέλ αντιμετώπισε αποτελεσματικά ακόμα και το «δεύτερο εμπάργκο» που επιβλήθηκε στη χώρα με την κατάρρευση του γραφειοκρατικού καθεστώτος της Ρωσίας και την επακόλουθη Ειδική Περίοδο στην Κούβα.

Ο Φιντέλ και οι Κουβανοί κομμουνιστές όπως και οι Μπολσεβίκοι τον καιρό του Λένιν, συνέδεσαν την τύχη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Κούβα με την στήριξη και προώθηση του παγκόσμιου αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και για τον σοσιαλισμό. Από τις πρώτες μέρες της επανάστασης έως σήμερα η Κούβα στάθηκε στο πλευρό των αγώνων των εργαζομένων από τη Λατινική Αμερική έως την Ασία και την Αφρική.

Σήμερα, αντιμετωπίζοντας μια ιστορική οικονομική και κοινωνική κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και τους επακόλουθους πολέμους, οι μάχες και οι επαναστατικοί αγώνες που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν εδώ σε αυτήν τη χώρα και διεθνώς θα έχουν στο πλευρό τους την επαναστατική σοσιαλιστική Κούβα και την αναντικατάστατη επαναστατική παρακαταθήκη που μας άφησε ο Λένιν και ο Φιντέλ. 


Το Διεθνές Βήμα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εκδίδει και να διανέμει βιβλία για την κουβανική επανάσταση ώστε να διαδώσουμε όλο και ευρύτερα το παράδειγμα αυτής της ζωντανής επαναστατικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια