12 Δεκεμβρίου 2016

Fidel Castro Díaz-Balart : O γιος του Φιντέλ Κάστρο που (φυσικά) ο τύπος δεν ασχολήθηκε μαζί του


O Fidel Castro Díaz-Balart, είναι γιος του κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο και της Mirta Diaz-Balart, που ζει από το 1959 μέχρι σήμερα στην Ισπανία. Ο ίδιος ζει στην Κούβα και έχει δύο παιδιά, τον Fidel Antonio Castro Smirnova και την Mirta Maria Castro Smirnova.
Τον είδαμε τον Γενάρη στην Αβάνα, στη Διεθνή Συνάντηση Χοσέ Μαρτί*.Σε μια κατάμεστη αίθουσα, βυθισμένος στις σημειώσεις του, φαινόταν να έχει συνηθίσει προ πολλού να πέφτουν όλα τα βλέμματα των ξένων πάνω του, λόγω της εκπληκτικής του ομοιότητας με τον κομαντάντε.

Ο Fidel Castro Díaz-Balart (Φιντελίτο) γεννήθηκε στην Αβάνα την 1η Σεπτεμβρίου 1949. Σπούδασε πυρηνική φυσική στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας I.V. Kurchatov, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας.

Την περίοδο 1980-1992 διετέλεσε εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Κούβας. Είναι επίσης επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Δημοκρατίας της Κούβας.

Εκτός από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, ασχολήθηκε με την κουβανική βιομηχανία της επεξεργασίας πετρελαίου, του νικέλιου, του κοβάλτιου, καθώς και με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν επικεφαλής του Πυρηνικού Εργοστασίου της Κούβας στην περιοχή Juraguá.

Το έργο του βοήθησε την Κούβα να συσσωρεύσει τεράστια επιστημονική εμπειρία στους δείκτες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που επέτρεψε να αξιολογηθούν σωστά οι αιτίας των επιτυχιών και αποτυχιών της επιστήμης στην Κούβα.

Ο δρ. Fidel Castro Díaz'Balart, έχει ευρεία γνώση της παγκόσμιας οικονομίας και υποστηρίζει την αξία της γνώσης, της πληροφορίας και της καινοτομίας. Έχει κάνει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και είναι πτυχιούχος και καθηγητής της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας και επίτιμος διδάκτωρ του Ανώτερου Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών (INSTEC).

Έχει εκδώσει πολλά βιβλία και κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο ικανούς κουβανούς επιστήμονες, με παγκόσμιο όραμα και ανησυχία για την οργάνωση της επιστήμης στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις εργασίας σε πολλές χώρες, κατά τις οποίες έχει δώσει συνεντεύξεις τύπου και έχει κάνει ανταλλαγές απόψεων με επιστημονικές και εκπαιδευτικές αρχές. Έχει εκθέσει με βεβαιότητα και σαφήνεια τις δυνατότητες συνεργασίας της Κούβας με άλλες χώρες και υποστηρίζει την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής και την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: www.ecured.cu/

* Διεθνής Διάσκεψη “Χοσέ Μαρτί” 2016 (fotos) - VIDEO

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια