2 Φεβρουαρίου 2017

Εκδήλωση του ΚυπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας

58 χρόνια Κουβανική Επανάσταση : Πατριωτισμός – διεθνισμός -σοσιαλισμός

Αναπτύσσοντας τη δράση του και σε τοπικό επίπεδο, ο Κύπρο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας διοργάνωσε χθες Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017, εκδήλωση αλληλεγγύης με την Κούβα στις Λαϊκές Οργανώσεις Αραδίππου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ομίλου «ΕΡΜΗΣ Αραδίππου». Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα 58χρονα της Κουβανικής Επανάστασης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Βενεζουέλας, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αμμοχώστου Ευανθία Σάββα, Γιώργος Γεωργίου, Σκεύη Κουκουμά, και Νίκος Κέττηρος, οι Επαρχιακοί Γραμματείς του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και Λάρνακας, Χρύσανθος Ζαννέττος και Χρυστάλλα Αντωνίου αντίστοιχα, καθώς και η Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Βέρα Πολυκάρπου. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τις Λαϊκές Οργανώσεις Αραδίππου και μονόλεπτη μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο.

Η Προέδρος του ΚύπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Στέλλα Νικολάου, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Φιντέλ και της Επανάστασης, καθώς και στα επιτεύγματα της, υπενθύμισε ότι «με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση. «Τα κατάφερε όμως και πάλι να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να μεγαλουργήσει, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και το συνεχιζόμενο απάνθρωπο και εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό, χρηματοπιστωτικό εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της, καθώς και τη στυγνή προπαγάνδα. Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του εμπάργκο είναι πρόδηλος».

Υπενθυμίζοντας επίσης ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που έσπασε τον αποκλεισμό της Κούβας το 1961 με οδηγίες του Μακαρίου, η Σ. Νικολάου είπε ότι «η Κύπρος διαχρονικά υποστηρίζει τον αγώνα της Κούβας για να τερματιστεί ο απάνθρωπος αποκλεισμός που της επέβαλαν οι ΗΠΑ και να κλείσουν οι φυλακές του Γουαντάναμο. Η Κούβα με τη σειρά της υποστηρίζει διαχρονικά την Κύπρο στον αγώνα για την κατάργηση της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «ο Σύνδεσμος μας αντιλαμβάνεται ότι η Κούβα χρειάζεται όσο ποτέ τη διεθνή στήριξη και αλληλεγγύη, αφού στόχος του δυτικού ιμπεριαλισμού παραμένει η ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης».
Εκφράζοντας τα βαθιά αισθήματα φιλίας της Κούβας προς τον κυπριακό λαό, ο Πρέσβης της Κούβας Άραμις Φουέντε με τη σειρά του ανέφερε ότι η κοινωνική επανάσταση υπό την ηγεσία του Φιντέλ, με τις βαθιές τομές της, άνοιξε ένα δρόμο ελπίδας και προόδου για το λαό ο οποίος έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις μάχες στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα για την ανάπτυξη αλλά και την υπεράσπιση της χώρας ώστε να διατηρήσει

την πραγματική ανεξαρτησία και κυριαρχία της που κατέκτησε με μεγάλες θυσίες. Κάνοντας εκτενή αναφορά στον έμπρακτο διεθνισμό της Κούβας προς 120 χώρες, ο Πρέσβης τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια η Κούβα αναγκάστηκε να αγωνιστεί μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχουν επιβληθεί από την ιμπεριαλιστική πολιτική: επιθέσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, μόνιμες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, εκστρατείες παραπληροφόρησης, δυσφήμηση και απαξίωση προκειμενου να συντρίψει την Επανάσταση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) για την συνέχιση της συνεργασίας και της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής. Μιλώντας για τη συνέχεια της Επανάστασης ο Α. Φουέντε υπογράμμισε ότι στόχος είναι η επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου της Κούβας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κουβανικός λαός δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αρχές της αλληλεγγύης και της προόδου όπως και την ανοικοδόμηση ενός ευημερούντα και βιώσιμου σοσιαλισμού.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία από νέους των Λαϊκών Οργανώσεων

του γνωστού ποιήματος του Πάμπλο Νερούδα για το Φιντέλ και με ανάγνωση του «Όρκου της Επανάστασης» του Φιντέλ. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τον Πάμπο Πογιατζή ο οποίος με την κιθάρα και τη φωνή του ζέστανε τις καρδιες όλων με τραγούδια για το Τσε και την Κούβα. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου για την Κούβα ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθουν για τη δράση του ΚυπροΚουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και να εγγραφούν μέλη του. Η εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή συνεστίαστη από την οποία δεν έλειψε το κουβανέζικο ρούμι, όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν εγκάρδια με τον Πρέσβη της Κούβας και τα μέλη του Συνδέσμου για το Νησί της Επανάστασης και το κίνημα αλληλεγγύης προς αυτό. 




Πηγή: Kυπρο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια