19 Μαΐου 2017

“NeuroEpo” το κουβανικό φάρμακο για την επιβράδυνση του Αλχσχάιμερ βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών

Η Κούβα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής του NeuroEpo, ενός φαρμάκου που στοχεύει στην επιβράδυνση της νόσου Αλσχάιμερ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, με σκοπό της επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής θεραπείας.


Το φάρμακο είναι 100% κουβανικής παραγωγής, δεδομένου ότι δημιουργήθηκε από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) που βρίσκεται στην Αβάνα και έχει επιδείξει μια νευροπροστατευτική επίδραση στη φάση της πειραματικής χρήσης. Θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους και γι αυτό δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα που θα έχει σε κάθε έναν από τους ασθενείς.

Όπως επεσήμανε η Λέσλιε Πέρες, ερευνήτρια του CIM, η χορήγηση του NeuroEpo θα ξεκινήσει σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου. Και παρ όλο που το φάρμακο “δεν αποτρέπει ούτε εξαλείφει το Αλσχάιμερ”, μπορεί να αναμένονται θετικά αποτελέσματα λόγω των καλών αποτελεσμάτων που είχε στο πειραματικό στάδιο.


Υπενθυμίζεται ότι το Αλσχάιμερ είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια που δεν έχει θεραπεία, γι αυτό η ερευνήτρια τόνισε ότι στόχος της θεραπείας είναι “η επιβράδυνση της εκφυλιστικής διαδικασίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτού του ασθενούς και της οικογένειάς του”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ερευνητών, στο σύνολο της επικράτειας της Κούβας, υπάρχουν περίπου 160.000 άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια και μέχρι το 2040 αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,3 φορές και να φτάσουν στο 2,7% του συνολικού πληθυσμού του νησιού.

Σήμερα το Αλσχάιμερ, στα άτομα άνω των 60 ετών, είναι η έκτη αιτία θανάτου στην Κούβα και το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει στο 10,2 για κάθε 100 ασθενείς.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 η Κούβα θα είναι η 9η χώρα στον κόσμο με τον γηραιότερο πληθυσμό. Επειδή αυτό συνδέεται με τους γνωστούς παράγοντες ανάπτυξης της ασθένειας, η δημιουργία μιας θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, είναι ένα σημαντικό έργο.  
http://www.cubadebate.cu/noticias/2017/05/16/neuroepo-medicamento-cubano-para-retrasar-el-alzheimer-en-fase-de-ensayo-clinico/#.WSBU8VK1uHw






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια